Welke soorten dakbedekking zijn er en wat is de beste keuze?

#Dakdekkers #Pannendak #Plat dak #Dakbedekking #Dak #Dakdekken

Wanneer je nieuwe dakbedekking wilt laten plaatsen dan zijn er een hoop aspecten om te overwegen wanneer je een keuze moet maken voor het soort dakbedekking. De keuze voor het soort dakbedekking is belangrijk omdat het dak immers een onmisbaar onderdeel van het huis is. Er zijn veel verschillende soorten dakbedekking en daarom is het nuttig om goed te bedenken welke soort dakbedekking het beste past bij jouw woning.

In dit artikel geven wij informatie over deze veel voorkomende soorten dakbedekking:

  • Bitumen dakbedekking
  • Kunststof dakbedekking
  • Rieten dakbedekking
  • Pannen dakbedekking

Met dit artikel proberen wij zo goed mogelijk inzicht te geven in alle voordelen en nadelen van de verschillende soorten dakbedekking die helpen bij het maken van de juiste keuze. Voordat je een definieve keuze maakt is het aan te raden om eerst meerdere dakdekkers te benaderen voordat een definitieve keuze wordt gemaakt. Het is dan ook verstandig om meerdere offertes van dakdekkers op te vragen om zo goed inzicht te krijgen in de kosten.

De verschillende soorten dakbedekking

Bitumen Dakbedekking

Bitumen dakbedekking zie je regelmatig terugkomen bij platte daken. Het wordt namelijk vaak gebruikt bij platte daken op aanbouwen, veranda’s, dakkapellen of schuren. Bitumen dakbedekking heeft meerdere voordelen: door een hoge kleefkracht wordt jouw huis goed beschermd tegen lekkages. Bitumen dakbedekking is ijzersterk waardoor er minder onderhoud nodig is dan bij andere soorten dakbedekking. Bitumen heeft ook een hoge UV-bestendigheid, waardoor de zon weinig tot geen invloed heeft op het materiaal.

Maar er is ook een nadeel van bitumen dakbedekking. Bitumen heeft namelijk een redelijk hoge mate van brandbaarheid wat gevaarlijk kan zijn wanneer er brand ontstaat op het dak van een woning. 

De montage van bitumen dakbedekking gebeurt in verschillende lagen. Voor montage van deze dakbedekking is eigenlijk altijd wel een professionele dakdekker vereist.

Het aanleggen van bitumen dakbedekking door een dakdekker kost ongeveer €50,- per m2.

Tot slot heeft bitumen dakbedekking ook een relatief, kortere levensduur: tussen de 20-25 jaar. 

Kunststof dakbedekking

Er zijn veel verschillende soorten kunststof dakbedekking maar de meest voorkomende soorten zijn PVC & EPDM. Deze dakbedekkingen gebruik je, net zoals bitumen, voornamelijk voor platte daken, maar kan ook worden toegepast op hellende daken. Veel mensen kiezen voor kunststof dakbedekking, omdat er keuze is uit veel verschillende kleuren. De mogelijkheden waar je uit kan kiezen zijn bijna oneindig. Bij kunststof dakbedekking komt er geen brander aan te pas, hierdoor is de dakbedekking milieuvriendelijker (100% recyclebaar). Kunststof dakbedekking kan door een dakdekker zeer nauwkeurig worden geplaatst doordat kunststof dakbedekking erg elastisch is. 

De nadelen van kunststof dakbedekking hebben te maken met arbeid. Het aanleggen van kunststof dakbedekking is een zware klus en moet erg nauwkeurig gebeuren. De dakbedekking kan niet over een oude kunststof dakbedekking worden geplaatst. Eerst moet de oude dakbedekking worden verwijderd voordat de nieuwe dakbedekking kan worden geplaatst. De prijs van kunststof dakbedekking wordt hierdoor hoger omdat er meer arbeidsuren voor nodig zijn.

De gemiddelde prijs voor het aanleggen van kunststof dakbedekking zijn €70,- per m2.

Kunststof dakbedekking heeft een levensduur tussen de 30-40 jaar.

Rieten dak

Eén van de voordelen van een rieten dakbedekking is dat het een unieke uitstraling geeft aan jouw woning. Naast de meerwaarde in uitstraling, isoleert rieten dakbedekking erg goed. Door een betere isolatie bespaar je al snel op energiekosten. Het rieten dak reflecteert ook warmte. In de zomer zorgt dit voor koelte en in de winter juist voor extra warmte.

Een ander voordeel heeft te maken met het aanleggen van de dakbedekking. Huizen hebben soms muren die niet gelijk lopen maar dit is voor riet geen probleem. Huizen met rondingen en moeilijke hoeken zijn heel gemakkelijk te bedekken met riet. Een rieten dakbedekking is heel flexibel en kan bij ieder huis worden gebruikt. Een groot voordeel is de levensduur van rieten dakbedekking. Wanneer je een dakbedekking zoekt met een lange levensduur, dan is een rieten dak een goede keuze.

Rieten dakbedekking heeft een levensduur van minimaal 50 jaar.

Een rieten dak is wel duurder dan andere vormen van dakbekking. Per vierkante meter aan rieten dak betaal je gemiddeld 100 euro.

Eén van de nadelen van een rieten dakbedekking is het onderhoud. Voor een lange levensduur moet het riet wel regelmatig worden verzorgd. Rieten dakbedekking moet regelmatig worden onderhouden anders gaat de conditie snel achteruit. Voor het onderhoud kun je moeilijk zelf het dak op. Deze activiteiten moeten worden uitgevoerd door een professionele rietdekker. Deze dakbedekking wordt hierdoor duurder doordat er regelmatig onderhoud gedaan moet worden, meer onderhoud dan bij andere soorten dakbedekking.

Ook is er bij deze dakbedekking iets meer brandgevaar. Met de technieken van tegenwoordig kan de brandveiligheid wel worden geoptimaliseerd.  Maar dan moet het dak wel aangelegd worden door een professionele rietdekker, deze heeft inzicht in de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

Pannendak

De twee bekendste soorten pannen dakbedekking zijn: Keramisch en betonnen dakbedekking. Over het algemeen heeft een pannendak een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Pannen dakbedekking heeft een levensduur van 30 tot 50 jaar.

Het is financieel erg aantrekkelijk om te kiezen voor dit pannen dakbedekking. De kosten van het aanleggen van een pannendak zitten tussen de €40,00 en €50,00 per vierkante meter.

Pannen dakbedekking is relatief snel aangelegd en er is keuze uit allerlei vormen en kleuren. Een ander voordeel is dat een pannendak goed is te onderhouden. Wanneer de dakpannen in slechte conditie zijn dan hoeven alleen die dakpannen vervangen te worden. Bij een reparatie of bij onderhoud van andere soorten dakbedekking moet er rekening worden gehouden met veel meer onderhouds aspecten dan bij een pannendak.

Eén van de grote nadelen van een pannendak heeft te maken met veiligheid. Met een harde storm kunnen dakpannen van het dak afwaaien. De kans is dan aanwezig dat weggewaaide dakpannen schade veroorzaken.

Voordelen van een professionele dakdekker

In dit artikel heb je gelezen over voor- en nadelen van verschillende soorten dakbedekking. Het is lastig om te concluderen welke soort dakbedekking het beste is. Dit is afhankelijk van het type huis, het budget en de wensen die aan een dak worden gesteld. Een dakdekker kan het beste advies geven per situatie. Wij adviseren dan ook om altijd een dakdekker te benaderen om de opdracht uit te voeren.

Je hoeft namelijk zelf het dak niet op, daarbij geeft een professionele dakdekker meestal garantie op de werkzaamheden. Gaat er toch iets mis - laat er bijvoorbeeld een dakpan los - dan komt de dakdekker dit oplossen.

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan en kom snel in contact met dakdekkers uit je regio!

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: