Wat kost het om je kozijnen te laten schilderen?

#Kosten #Schilders #Kozijnen #Schilderen

Kozijnen dienen na enige tijd opnieuw geschilderd te worden. Soms om het uiterlijk van je woning te verbeteren en soms ter onderhoud. Wacht niet te lang en laat je kozijnen opnieuw schitteren.

Waar je in dit artikel allemaal achter gaat komen:

 • Wanneer kozijnen geschilderd moeten worden.
 • Hoeveel het kost om kozijnen te laten schilderen.

Wil je specifiek weten wat het schilderen van jouw kozijnen gaat kosten? Vraag dan hier eenvoudig offertes op maat aan voor het schilderen van kozijnen bij schilders in de buurt.

Kozijnen: wanneer schilderen en wat zijn de kosten

Wanneer moeten kozijnen opnieuw geschilderd worden?

Per type kozijn kan dit verschillen. Of kozijnen opnieuw geschilderd dienen te worden hangt af van het soort materiaal waaruit het bestaat.

Zo is het bij sommige materialen noodzakelijk om de kozijnen eens in de zoveel tijd van een nieuw laagje verf te voorzien, om de kwaliteit te kunnen blijven behouden. Bij andere materialen is er minder onderhoud vereist.

Een nieuw laagje verf is dus niet altijd vereist. Ook als het geen must is qua onderhoud, kan ervoor gekozen worden om kozijnen te laten overschilderen. Zo kun je met een nieuw laagje verf het uiterlijk van je kozijnen veranderen. Wat de uitstraling van je woning weer goed kan doen.

 1. Wanneer houten kozijnen schilderen?

  • Houten kozijnen schilderen

   Houten kozijnen zien er prachtig uit. In tegenstelling tot kunststof of aluminium kozijnen moeten houten kozijnen regelmatig onderhouden worden. Het houten frame vraagt zorgvuldig en intensief onderhoud.

   Als houten kozijnen niet regelmatig opnieuw geschilderd worden, kan dit leiden tot schimmels en schade. In het ergste geval moeten houten kozijnen, zonder regelmatig onderhoud, in zijn geheel vervangen worden. Vooral buitenkozijnen vergen veel onderhoud.

  • Wanneer moeten houten kozijnen opnieuw geschilderd worden?

   Kozijnen zijn direct blootgesteld aan verschillende klimatologische invloeden: ze hebben een hoge blootstelling aan zonlicht, wind, regen, vorst en sneeuw. In het algemeen is het aan te raden om houten buitenkozijnen om de 5 tot 7 jaar opnieuw te laten schilderen.

   Bij binnenkozijnen is het aan te raden om ze om de 7 a 10 jaar over te laten schilderen. Alleen dan kan gegarandeerd worden dat de kozijnen lang mee gaan.

 2. Wanneer kunststof kozijnen schilderen?

  • Kunststof kozijnen schilderen

   Kunststof kozijnen zijn gemakkelijker te onderhouden, omdat ze minder snel slijten dan houten kozijnen. Dit is vaak ook de reden dat mensen kiezen voor kunststof kozijnen. De meningen verschillen maar kunststof kozijnen zijn niet altijd even mooi als die van hout.

  • Wanneer moeten kunststof kozijnen opnieuw geschilderd worden?

   In tegenstelling tot houten kozijnen hoeven kunststof kozijnen niet opnieuw geschilderd te worden. Als je de kleur van je kozijnen niet meer mooi vindt, kun je de kozijnen wel opnieuw laten schilderen in de gewenste nieuwe kleur.

   Het schilderen van kunststof kozijnen is wel een stuk moeilijker dan het schilderen van houten kozijnen. Daarom is het aan te raden om dit door een vakman te laten schilderen.

 3. Wanneer aluminium kozijnen schilderen?

  • Aluminium kozijnen schilderen

   Kozijnen van aluminium zijn makkelijk te onderhouden en vragen ook niet veel onderhoud.

  • Wanneer moeten aluminium kozijnen opnieuw geschilderd worden?

   Ook aluminium kozijnen hoeven niet perse regelmatig opnieuw geschilderd te worden. Als je een ander kleurtje wilt is het zeker mogelijk om aluminium te schilderen. Ook bij aluminium kozijnen is dit minder gemakkelijk dan bij houten kozijnen, een schilder kan je hierover adviseren.

De kosten van het laten schilderen van kozijnen

 • Hoeveel kost het om het kozijnen te schilderen?

  De kosten voor het schilderen van kozijnen verschillen en hangen af van een aantal kenmerken van de kozijnen. Het verschil in kosten van het schilderen van kozijnen is afhankelijk van het type kozijn (hout, aluminium of kunststof), het aantal kozijnen, de grootte van de kozijnen, de staat van de kozijnen en of het om binnen- of buitenkozijnen gaat.

  Afhankelijk van al deze factoren, kunnen de prijzen dus variëren. Wat ook een rol speelt bij buitenkozijnen is hoe toegankelijk deze kozijnen zijn. Dus op welke hoogte de kozijnen zich bevinden. In sommige gevallen dient er dan extra materiaal gehuurd te worden zoals een steiger of ladder.

 • De gemiddelde kosten van het schilderen van kozijnen

  Hoewel het niet mogelijk is om een specifieke prijsindicatie te doen, ieder kozijn is immers verschillend, is het wel mogelijk om wat prijsvoorbeelden te geven. Ter indicatie zetten we de gemiddelde kosten voor het schilderen van buiten kozijnen even op een rijtje.

  1. Één kozijn schilderen.

   Het laten schilderen van een enkel kozijn kost ongeveer tussen de €200,- en €250,-.

  2. Meerdere kozijnen schilderen.

   Bij het schilderen van meerdere kozijnen, bijvoorbeeld 4 kozijnen, zijn de kosten ongeveer tussen de €550,- en €700,-.

  3. Groot aantal kozijnen schilderen.

   Bij het schilderen van een groot aantal kozijnen, bijvoorbeeld 6 kozijnen, moet je denken aan een bedrag tussen de €800,- en €1.100,-.

  4. Alle buiten kozijnen van een woning schilderen

   Indien je alle buiten kozijnen wilt laten schilderen kun je denken aan de prijzen die in onderstaande tabel te vinden zijn. Daarin staan schattingen per type woning. Zoals je ziet gaat het in de tabel hieronder om totaalprijzen.

   Bij grote opdrachten kunnen de gemiddelde kosten lager uitvallen dan bij kleine opdrachten. Hou er wel rekening mee dat er kosten voor extra materiaal bij kunnen komen zoals een steiger.

   Soort woningGeschatte kosten
   Appartement c.a. €700,-
   Tussenwoning c.a. €1.200,-
   2 Onder 1 kap of hoekwoning c.a. €1.500,-
   Vrijstaande woning c.a. €2.000,-
  5. Hoeveel kost het schilderen van kozijnen per vierkante meter?

   Per vierkante meter betaal je voor het schilderen van kozijnen gemiddeld tussen €60,- en €70,-. Dit is slechts een schatting. De prijs is o.a. afhankelijk van het type materiaal, de staat van de kozijnen en de toegankelijkheid van de kozijnen.

*De kosten zijn slechts ter indicatie en kunnen van de werkelijke prijs afwijken. Prijzen zijn afhankelijk van de specifieke opdracht.

Zelf kozijnen schilderen

Kozijnen zelf schilderen is mogelijk. Mits je beschikt over enige kennis en ervaring van schilderwerk en of je bereid bent jezelf hierin te verdiepen. Hoewel het aan te leren is neemt het werk veel tijd in beslag.

Voor een goed resultaat kun je beter een professionele schilder inschakelen om de kozijnen te laten schilderen. Het verschil in kwaliteit van het schilderwerk is duidelijk zichtbaar. Daarnaast kan een schilder ook oneffenheden in kozijnen goed wegwerken en zorgen dat de kozijnen weer lange tijd meegaan.

Kozijnen laten schilderen

Wanneer je wilt dat je kozijnen er weer uitzien als nieuw, dan kun je dit werk beter aan een professionele schilder overlaten. Een professionele schilder kent zijn vak goed en is in staat om goede prestaties te leveren.

Schilders maken ook nog eens gebruik van professionele en hoogwaardige verf, die in deze kwaliteit zelden te vinden is bij de bouwmarkt. Via onze website kan je gemakkelijk in contact komen met meerdere schilders bij jouw in de buurt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: