Wat kost het om een trap te laten schilderen?

#Kosten #Schilders #Schilderen #Trap

In bijna elke huis is hij te vinden, namelijk de trap die onopgemerkt veel wordt gebruikt. Steeds weer trap op en trap af, waardoor de beschermende verflaag van de trap langzamerhand slijt. Het is daarom verstandig om onderhoud te plegen aan de trap, wanneer dit nodig is.

Natuurlijk ben je benieuwd naar de kosten die een schilder rekent wanneer hij jouw trap schildert. In dit artikel proberen we je te informeren over de mogelijkheden en wat het ongeveer gaat kosten om je trap te laten schilderen. Zo bespreken we het volgende:

 • De kosten van het schilderen van een trap.
 • Besparen op de kosten.
 • voorbereidingen 
 • Zelf schilderen of uitbesteden? 

Wil je exact weten wat het schilderen van jouw trap gaat kosten? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij schilders bij jou in de buurt!

De kosten om een trap te laten schilderen

De kosten van het schilderen van een trap

Na een lange tijd van geen onderhoud aan je trap, vind je het op dit moment noodzakelijk om meer informatie te verzamelen, over de kosten wanneer je jouw trap wilt laten schilderen. De trap is één van de meest gebruikte onderdelen in je huis en het is dan ook vanzelfsprekend dat deze er goed uitziet, zodat je elke keer dat je passeert niet naar een kale trap aankijkt. Wanneer je besloten hebt om een trap te verven dan is het belangrijk dat je al enige kennis hebt van het schilderen van houtwerk, omdat de trap een goede beschermlaag nodig heeft. Daarnaast is het verven van een trap een intensieve en tijdrovende klus. Als je zelf geen tijd hebt, dan is het verstandig om een professionele schilder in te huren. De grote vraag is nu: Wat zijn de kosten om een trap door een schilder te laten verven? 

Om je een idee te geven wat het ongeveer gaat kosten is het schilderwerk verdeeld in 3 categorieën.

 • Kleine klus om een trap te laten schilderen

  Als je maar één trap wil laten schilderen zijn de kosten ongeveer tussen de €250 en €300. Deze prijsindicatie voor het schilderen is inclusief de verf en het overige materiaal waar de schilder gebruik van maakt. Deze prijs is gebaseerd op een open trap.
 • Gemiddelde klus om een trap te laten schilderen

  Als je 2 trappen wilt laten schilderen in je huis moet je al snel rekening houden met kosten tussen de €450 en €550. Deze prijsindicatie voor het schilderen is inclusief de verf en het overige materiaal waar de schilder gebruik van maakt.
 • Grote klus om een trap te laten schilderen

  Heb je een gesloten trap en wil je hem niet alleen laten schilderen maar ook dat de trap wordt afgeschuurd en schoongemaakt houd dan rekening met kosten tussen de €675 en €725.

Besparen op de kosten om een trap te laten schilderen

Een trap verven heeft voorbereiding nodig. Als je kosten wilt besparen is het een mogelijkheid om deze voorbereiding zelf te doen. Wat je allemaal eventueel zelf kunt doen als voorbereiding voor het laten schilderen van je trap:

 • Eventuele meubels verplaatsen zodat de trap vrij is
 • Oude verflaag verwijderen
 • Beschadigingen repareren, je kan de beschadigingen zelf herstellen met plamuur zodat de schilder dit niet meer hoeft te doen.
 • Schuren en ontvetten, door de trap te ontvetten en daarna goed op te schuren kan de verf er gelijk op.
 • Afplakken randen

Deze klussen zijn goed zelf uit te voeren en hierdoor heeft de schilder minder tijd nodig om de trap te schilderen, waardoor jij weer kosten bespaard!

Verwijderen lijmresten

Bij het laten verven van een trap gaat vaak een grote voorbereiding aan vooraf. Als er bijvoorbeeld eerst vloerbedekking op heeft gelegen blijven er na verwijdering van de vloerbedekking veel lijmresten achter. Deze lijmresten zijn moeilijk te verwijderen en kosten veel moeite en tijd voordat er werkelijk geschilderd kan worden. Als je er zeker van wilt zijn dat er een goede onderlaag ontstaat voor de nieuwe verflaag kun je deze klus het beste laten uitvoeren door een professionele schilder.

Als je toch er voor kiest om het zelf te doen zijn er een aantal chemische producten op de markt om de lijmresten te verwijderen maar als je het liever zonder deze producten wilt verwijderen is er een handige tip. Namelijk de overgebleven resten verwijderen met cola. Giet de cola over de lijmresten en laat het enkele minuten intrekken. Hierna kan je met een plamuurmes de resten eenvoudig verwijderen.

Keuze verf

Aangezien je trap intensief gebruikt wordt in je huis is de keuze voor de juiste verf erg belangrijk. Het is aan te raden om speciale trapverf te gebruiken of anders een twee-componenten vloercoating. Deze verf bestaat uit een basiscoating en een verharder. Deze verharder zorgt ervoor dat de bovenste verflaag extra stevig is waardoor je minder last hebt van slijtage op je trap. Deze kwaliteitsverf is meestal niet te krijgen bij de lokale bouwmarkt maar wordt wel gebruikt door de bij ons aangesloten schilders.

Wanneer je niet kiest voor de vloercoating, dan heb je twee mogelijkheden om te kiezen, namelijk: zijdeglans en hoogglans. Wij raden dan om voor zijdeglans te kiezen in plaats van hoogglans. Zijdeglans creërt een stroevere bovenlaag ten opzichte van hoogglans. Een stroevere trap zorgt er weer voor dat je minder snel uitglijd.

Zelf een trap schilderen of uitbesteden? 

Een trap zelf verven is mogelijk, een vereiste is wel dat je beschikt over enige kennis en ervaring van schilderwerk. Aangezien de trap intensief gebruikt wordt moeten er meerdere lagen geverfd worden. Door de vele lagen en moeilijk bereikbare plekken is een trap schilderen een tijdrovende klus.

Heb je toch niet alle vertrouwen in je eigen verfkunsten en wil je niet je gehele vrije weekend kwijt zijn aan het verven van een trap, huur dan een professionele schilder in. Door het gebruik van goede kwaliteitsverf en jaren aan ervaring zorgt de schilder dat de verflaag op jouw trap langer meegaat.

Vergelijk schilders voor het verven van een trap

De prijzen die genoemd zijn in dit artikel zijn slechts een indicatie. De exacte kosten hangen af van hoe groot de trap precies is en wat voor soort materiaal je kiest. Als je wilt weten wat het exact gaat kosten om jouw trap te laten schilderen, vraag dan vrijblijvend offertes aan via onze website voor het schilderen van jouw trap.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: