Wat kost het om een muur te laten plaatsen?

#Aannemers #Verbouw #Kosten #Muur

Als je van je zolder een mooie slaapkamer wilt maken kom je er al snel achter dat er een muur moet worden geplaatst om de slaapkamer af te schermen. Ook bij het extra creëren van woonruimtes door een grote ruimte op te delen in meerdere kamers komt het plaatsen van een tussenmuur kijken. Maar wat kost het laten plaatsen van een muur nu eigenlijk?

In dit artikel lees je meer over de volgende punten:

  • De mogelijkheden die er zijn om een muur te laten plaatsen
  • De verschillende soorten materiaal voor het laten plaatsen van een muur
  • De kosten van het laten plaatsen van een muur

Het plaatsen van een muur kost ongeveer tussen de €450,- en €775,-. Aangezien elke ruimte weer anders is zal de prijs voor het plaatsen van een muur nooit hetzelfde zijn. Als je precies wilt weten wat het laten plaatsen van een muur bij jou gaat kosten vraag dan meerdere offertes aan bij aannemers in jouw regio.

De kosten voor het laten plaatsen van een muur

De mogelijkheden om een muur te plaatsen

Er zijn meerdere mogelijkheden bij het laten plaatsen van een muur. De meest gebruikte optie is een gipsmuur. Deze variant bestaat uit een houten of een metalen frame met aan beide kanten beplaat met gipsplaten. In de tussenruimte wordt meestal glaswol gestopt. Dit glaswol heeft isolerende en geluiddempende eigenschappen.

Met de keuze voor het type muur moet je met de volgende zaken rekening houden:

  • Vochtbestendigheid
  • Geluiddemping
  • Gewicht (de ondervloer moet het kunnen dragen)

Vochtbestendigheid

Als de muur grenst aan bijvoorbeeld een badkamer moet de muur wel vochtbestendig zijn. Normale gipsplaten zijn standaard niet vochtbestendig. Voor vochtige ruimtes zijn er speciale waterafstotende gipsplaten (greenboardplaten, herkenbaar aan de groene kleur). Een muur met houten plaatmateriaal is sowieso niet geschikt voor een vochtige ruimte.

Geluiddemping

Bij sommige ruimtes is het van belang dat de muur goed geluiddempend is. Je wilt immers als je slaapt niet teveel overlast hebben van bijvoorbeeld een draaiende wasmachine. Een massieve muur is dan de beste oplossing. Bijvoorbeeld een muur van betonblokken. Bekijk wel of de ondervloer stevig genoeg is voor deze relatief zware muur. Anders is het ook een optie om een gipswand te laten plaatsen met extra geluidsisolerende vulling.

Gewicht

Een massieve muur heeft als voordeel dat het beter isoleert en geluiddempend is. Een nadeel is wel dat de muur zwaarder is dan een muur met gipsplaten. Bekijk daarom altijd goed wat de ondervloer kan dragen qua gewicht.

Soorten materiaal voor het laten plaatsen van een muur

Bij het laten plaatsen van een muur kan je kiezen uit verschillende materialen. Het verschil bij deze materialen is de geluidsdichtheid en de stevigheid. Logischerwijs is de goedkoopste optie ook het meest gehorig en de duurdere opties zijn meer geluidsdicht. De volgende materialen kunnen gebruikt worden om een muur te plaatsen:

  • Gipsplaten op een houten of metalen frame
  • Houten platen op een houten of metalen frame
  • Betonblokken

Een tussenmuur van gipsplaten is de goedkoopste oplossing. Bedenk ook hoe je de muur uiteindelijk wilt afwerken. Een muur met hout als plaatmateriaal kan niet gestuct worden. Een muur met gipsplaten of betonblokken wel.

Kosten per soort tussenmuur

Als je een tussenmuur wilt laten plaatsen voor een zo laag mogelijke prijs, kan je het beste kiezen voor een muur van gipsplaten die bevestigd zijn op een houten frame.

Soort tussenmuurIndicatie kostprijs per m2*
Gipsplaat op houten frame € 50,-
Gipsplaat op metalen frame € 60,-
Houten platen op houten frame € 55,-
Houten platen op metalen frame € 65,-
Wand van betonblokken, behangklaar afgewerkt € 85,-

* Prijs in inclusief Btw, arbeidskosten en materiaalkosten

Een gipswand is zoals eerder aangegeven minder geluidsdicht dan een wand van betonblokken. Om dit te verbeteren is het ook mogelijk om de tussenmuur dubbel te beplaten. Je moet dan rekening houden met extra kosten van € 10,- per vierkante meter.

De kosten voor het laten plaatsen van een muur

Om een duidelijk beeld te geven wat het kost om een muur te laten plaatsen zijn hieronder de kosten per soort tussenmuur weergegeven. Er is van een muur uitgegaan met afmetingen van 3,5 meter breed en 2,5 meter hoog. Ook wordt in deze muur een deur verwerkt.

Gipsplaten 

De kosten van een muur van gipsplaten op een houten frame zijn ongeveer €450,-. De kosten van een muur van gipsplaten op een metalen frame zijn ongeveer €550,-.

Houten platen

De kosten van een muur van houten platen op een houten frame zijn ongeveer €480,-. De kosten van een muur van houten platen op een metalen frame zijn ongeveer €570,-.

Betonblokken

De kosten van een muur van betonblokken zijn ongeveer €775,-.

Let wel op dat deze muren nog moeten worden afgewerkt. Vind hier meer informatie over:

Zelf een muur plaatsen

Het plaatsen van een gipsplatenmuur is voor een handige doe-het-zelver wel te doen. Het afwerken is wel een lastigere klus. Netjes stucen en zorgen dat de elektra goed is aangesloten zijn moeilijkere klussen die niet iedereen kan. Het plaatsen van een muur met betonblokken is een klus die je het beste kan uitbesteden.

Vergelijk aannemers voor het laten plaatsen van een muur

De prijzen in dit artikel zijn slechts ter indicatie. Elke ruimte is net weer iets anders waardoor ook de te plaatsen muur een andere oppervlakte heeft en een andere moeilijkheidsgraad. Wil je exact weten wat het plaatsen van een muur bij jou gaat kosten? Vraag dan via onze website meerdere offertes aan bij aannemers bij jou in de buurt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: