Wat kost het om een huis te laten schilderen?

#Kosten #Schilders #Kozijnen #Schilderen #Trap

Een goede verflaag is niet alleen een mooi gezicht maar het beschermd ook de ondergrond tegen de weersomstandigheden en slijtage. Het is daarom van groot belang dat de verflaag goed wordt bijgehouden.

Als je je huis in één keer laat schilderen door een schilder geeft dit vaak minder overlast en daarnaast is het vaak ook nog goedkoper. De schilder kan de prijs lager houden omdat hij meer vierkante meters moet schilderen. Kom er in dit artikel achter wat de onderdelen zijn van een huis die geverfd worden en wat de kosten daarvan zijn.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

 • Waarom een huis laten schilderen
 • Kosten inhuren van een schilder
 • Onderdelen bij het laten schilderen van een huis
 • Kosten laten schilderen van een huis

Het laten schilderen van een huis kost ongeveer tussen de € 3.500,- en € 13.000,-. Hoe deze prijs precies is opgebouwd en voor welke woningen dit geldt, kun je lezen in dit artikel.

Bedenk wel dat de prijzen in dit artikel gemiddelde prijzen zijn, elke woning is net iets anders en dan kunnen er andere schilderwerkzaamheden nodig zijn. Wil je exact weten wat het gaat kosten om jouw woning te laten schilderen vraag dan offertes aan bij schilders bij jou in de buurt. 

Kosten om een huis te schilderen

Waarom een huis laten schilderen

Een verflaag is niet alleen mooi maar het beschermd ook de ondergrond. Vooral voor het buitenschilderwerk is het van belang dat deze in goede staat is. Een compleet kozijn vervangen wegens rot is immers duurder dan het kozijn goed te onderhouden en beschermen met een goede verflaag.

Bij binnenschilderwerk is de levensduur ongeveer 7 jaar. Let wel op dat oppervlaktes die sneller slijten zoals traptreden en kozijnen een iets kortere levensduur hebben. Bij buitenschilderwerk is de levensduur iets korter namelijk 5 jaar. Dit heeft te maken met de weersomstandigheden. Schilderwerk dat gericht is op het zuiden en westen is eerder aan onderhoud toe door de zon en de regen. 

6% Btw-tarief

Nog een belangrijke reden om je huis te laten schilderen is het lage Btw-tarief. Als jouw huis ouder is dan 2 jaar val je in de regeling dat over het schilderwerk maar 6% Btw hoeft te worden betaald. Dit geldt voor de arbeidsuren en de materiaalkosten. 

Kosten inhuren van een schilder

Bij het inhuren van een schilder is het natuurlijk belangrijk om te weten wat een schilder ongeveer kost. Als je het hele huis laat schilderen heb je zowel binnen- als buitenschilderwerk. Voor het binnenschilderwerk rekent de schilder een lagere prijs dan voor het buitenschilderwerk. Dit heeft te maken met de speciale verf die gebruikt moet worden om tegen de weersomstandigheden bestand te zijn en bijvoorbeeld de extra huur van een steiger. 

In onderstaande tabel staan de indicatiekosten voor binnenschilderwerk:

BinnenschilderIndicatie kostprijs*
Per m² € 30 – € 35
Per uur € 35 – € 40
Sauswerk per m² € 10 – € 16
Spuitwerk per m² € 7 – € 10

* Prijs is inclusief Btw, arbeidskosten en materiaalkosten

In onderstaande tabel staan de indicatiekosten voor buitenschilderwerk:

BuitenschilderIndicatie kostprijs*
Per m² € 35 – € 45
Per uur € 40 – € 50

* Prijs is inclusief Btw, arbeidskosten en materiaalkosten

Via dit overzicht is het natuurlijk lastig om een goed beeld te krijgen wat het gaat kosten als je een schilder inhuurt voor het schilderen van een complete woning. Daarom zal hieronder per onderdeel uitgelegd worden wat het ongeveer kost.

Onderdelen bij het laten schilderen van een huis

Bij het schilderen van het huis komen verschillende onderdelen kijken die geverfd moeten worden. Deze kunnen eenvoudig onderverdeeld worden in twee categorieën, namelijk binnenschilderwerk en buitenschilderwerk. 

De volgende schilderwerken kom je tegen als je het huis van binnen laat schilderen:

 • Plafond
 • Muren
 • Deur + deurpost
 • Kozijnen
 • Trap

De volgende schilderwerken kom je tegen als je het huis van buiten laat schilderen:

 • Dakkapel
 • Buitenmuren
 • Buitendeur + deurpost
 • Kozijnen aan de buitenzijde

Kosten laten schilderen van een huis 

Zoals eerder beschreven zijn er veel verschillende onderdelen bij het schilderen van een huis. Elk onderdeel heeft een net iets ander kostenplaatje. Een muur kost minder per vierkante meter dan als je bijvoorbeeld een trap laat schilderen. Daarom zijn de kosten in de tabel hieronder per onderdeel weergegeven. 

WerkzaamhedenKosten*
Binnenschilderwerk
Plafond € 30 - € 35 per m2
Muren € 30 - € 35 per m2
Deur + deurpost € 150 per deur
Kozijnen € 200 per kozijn
Trap € 250 - € 725 open trap - gesloten trap
Buitenschilderwerk
Dakkapel € 400 - € 900
Buitenmuren € 35 - € 45 per m2
Buitendeur + deurpost € 165 per deur
Kozijnen aan de buitenzijde € 225 per kozijn

* Prijs is inclusief Btw, arbeidskosten en materiaalkosten

De kosten per deur en kozijn gaan uiteraard naar beneden als u meerdere deuren en/of kozijnen laat schilderen. Hoe meer de schilder moet schilderen hoe lager de prijs per stuk wordt. 

Kosten schilderen per woningtype

Om een duidelijker idee te geven wat het kost om je huis te laten schilderen worden hieronder de gemiddelde kosten per woningtype weergegeven. Per woningtype kan de prijs namelijk veel verschillen. 

Kosten buitenschilderwerk

De kosten voor het aan de buitenkant schilderen van een huis zijn tussen de € 1.000,- en € 6.000,-. Deze grote prijsrange komt door de verschillende woningtypes. In onderstaande tabel staan de kosten weergegeven per woningtype. Zo heb je een idee wat het ongeveer gaat kosten als je jouw huis aan de buitenkant laat schilderen. 

WoningtypeKosten buitenschilderwerk*
Appartement € 1.000 – € 1.500
Tussenwoning € 1.750 – € 2.500
Hoekhuis/2 onder 1 kap € 3.000 – € 4.500
Vrij staande woning  € 5.000 – € 6.000

* Prijs is inclusief Btw, arbeidskosten en materiaalkosten

Kosten binnenschilderwerk

De kosten voor het aan de binnenkant schilderen van een huis zijn tussen de € 2.500,- en € 7.000,-. Ook dit verschil komt door de verschillende woningtypes. In onderstaande tabel staan de kosten weergegeven per woningtype. Zo heb je een idee wat het ongeveer gaat kosten als je jouw huis aan de binnenkant laat schilderen.

WoningtypeKosten binnenschilderwerk*
Appartement € 2.500 – € 4.000
Tussenwoning € 3.500 – € 5.000
Hoekhuis/2 onder 1 kap € 4.000 – € 6.500
Vrij staande woning  € 5.000 – € 7.000

* Prijs is inclusief Btw, arbeidskosten en materiaalkosten

Kosten schilderen van een huis per woningtype 

Als je jouw woning aan zowel de buiten- als de binnenkant geschilderd wilt hebben zijn de gemiddelde kosten als volgend:

 • Appartement 

  Het laten schilderen van een appartement kost ongeveer tussen de €3.500,- en €5.500,-.
 • Tussenwoning

  Het laten schilderen van een tussen woning kost ongeveer tussen de €5.250,- en €7.500,-.
 • Hoekhuis/2 onder 1 kap

  Het laten schilderen van een hoekhuis/2 onder 1 kap kost ongeveer tussen de €7.000,- en €11.000,-.
 • Vrij staande woning

  Het laten schilderen van een vrij staande woning kost ongeveer tussen de €10.000,- en €13.000,-.

De hierboven genoemde prijzen zijn een indicatie. Elke woning heeft andere afmetingen en zijn er andere werkzaamheden nodig bij het schilderen. 

Zelf een huis schilderen 

Zelf je hele huis schilderen is een zeer grote klus. Ook komen er veel verschillende soorten schilderklussen bij kijken. Het verven van een buitenkozijn is weer heel wat anders dan het verven van een plafond binnen. Als je veel ervaring hebt met schilderen en veel vrije tijd hebt is het schilderen van een heel huis zelf te doen. De meerderheid van de mensen zal deze kennis en de tijd echter niet hebben en is het aan te raden om het uit te besteden aan een professionele schilder. 

Vergelijk schilders voor het schilderen van een huis

De prijzen die zijn genoemd in dit artikel zijn een inschatting. Bij elke woning zijn de daadwerkelijke kosten altijd net iets verschillend. Als je wilt weten wat de exacte kosten zijn in jouw situatie, vraag dan offertes aan bij schilders bij jou in de buurt. 

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: