Wat kost het om een dakkapel te laten schilderen?

#Kosten #Schilders #Dakkapel #Schilderen

Zo nu en dan is het verstandig om je dakkapel van een nieuw laagje verf te voorzien. Wat niet alleen de uitstraling goed zal doen maar ook de levensduur van je dakkapel zal verlengen.

Het laten schilderen van een dakkapel kost tussen de €400,- en €900,-. Wil je specifiek weten wat het schilderen van jouw dakkapel gaat kosten? Vraag hier eenvoudig meerdere offertes op maat aan bij schilders bij jou in de buurt.

Waar je nog meer in dit artikel achter gaat komen:

 • Wanneer een dakkapel geschilderd moet worden
 • Hoe een dakkapel geschilderd wordt
 • Hoelang het duurt om een dakkapel te laten schilderen

Dakkapel laten schilderen: informatie en kosten

Wanneer een dakkapel schilderen

Of jouw dakkapel opnieuw geschilderd moet worden is geheel afhankelijk van het type materiaal. Per type materiaal bestaan verschillen qua onderhoudseisen.

 • Houten dakkapel

  In het algemeen wordt er aangeraden om houten dakkapellen eens in de 5 à 6 jaar te schilderen. Dit omdat kwalitatief goede verf een beschermende functie van circa 5 à 6 jaar heeft. Om zo lang mogelijk van je dakkapel te kunnen genieten en de levensduur te waarborgen is het dus verstandig om regelmatig te schilderen.
 • Kunststof dakkapel

  Een kunststof dakkapel vraagt weinig tot geen onderhoud. De meeste dakkapellen van kunststof zijn onderhoudsvrij. Er bestaat geen verplichting om een kunststof dakkapel opnieuw te schilderen. Toch kun je ervoor kiezen om het opnieuw te schilderen. Bijvoorbeeld als je de kleur niet meer mooi vindt.

 • Aluminium dakkapel

  Dakkapellen van aluminium hoeven net als kunststof dakkapellen niet persé geschilderd te worden. Ook hier kun je er wel voor kiezen om een nieuw laagje verf aan te brengen. Een nieuw laagje verf kan op aluminium en kunststof worden aangebracht mits er eerst een primer wordt aangebracht. Alleen dan kan de verf goed hechten, wat ervoor zorgt dat het schilderwerk langer meegaat.

Hoe wordt een dakkapel geschilderd?

Wees er van bewust dat niet alle onderdelen van een dakkapel opnieuw geschilderd moeten worden. De belangrijkste onderdelen die van een nieuw laagje verf moeten worden voorzien zijn: de raamkozijnen, boeiboorden en zijwangen. Om je een kijkje te geven in het proces zetten de we de stappen kort op een rijtje.

 1. Plaatsen en vinden van materiaal om de dakkapel veilig te kunnen bereiken
  Als eerst denkt de schilder na hoe hij de dakkapel op een veilige manier kan bereiken.
 2. Ondergrond controleren op beschadigingen en deze repareren
  Zodra de dakkapel bereikbaar is wordt de oppervlakte nagekeken op beschadigingen zoals scheurtjes of slijtage.
 3. Reinigen, schuren en de grondlaag aanbrengen
  Zodra de ondergrond gecontroleerd en zonodig hersteld is, wordt de oppervlakte voor het schilderen eerst gereinigd en geschuurd. Daarna wordt er een grondlaag aangebracht.
 4. Aanbrengen 1e laklaag
  Nadat de grondlaag is aangebracht en is opgedroogd wordt de oppervlakte licht geschuurd en wordt de eerste laklaag aangebracht.
 5. Aanbrengen 2e laklaag
  Vaak wordt er voor een goed resultaat ook nog een 2e laklaag aangebracht.

Hoe lang duurt het om een dakkapel te laten schilderen?

Een dakkapel schilderen is meestal in 1 dag gedaan. Als er bijvoorbeeld een steiger aan te pas moet komen en de staat van de dakkapel er slecht is kan dit uitlopen naar 3 dagen. De exacte duur is grotendeels afhankelijk van een viertal factoren.

De vier factoren die bepalen hoe lang het schilderen van een dakkapel duurt:

 1. De grootte van de dakkapel
 2. De staat van de dakkapel
 3. De bereikbaarheid van de dakkapel
 4. Het weer

Waar hangen de kosten voor het laten schilderen van een dakkapel vanaf?

Dakkapellen zijn vrijwel altijd moeilijk bereikbaar. Hoe de dakkapel bereikt zal worden speelt een grote rol bij de totale kosten. Voordat er gestart kan worden met het schilderwerk moet er gebruik worden gemaakt van materiaal om de dakkapel te bereiken. Denk hierbij aan een steiger, ladder of een dakkapelsteiger. Soms wordt er ook voor gekozen om dakpannen tijdelijk te verwijderen.

 • Steiger

  Het gebruik maken van een steiger is niet de allergoedkoopste oplossing. Hoewel je een steiger gemakkelijk kunt huren brengt het opbouwen werk met zich mee, werk wat hogere arbeidskosten betekend. Hoewel de kosten iets hoger uitvallen dan andere oplossingen is het wel één van de veiligste oplossingen, waarbij ook de kwaliteit gewaarborgd kan worden.

 • Dakkapelsteiger

  Met een dakkapelsteiger kan een dakkapel eenvoudig geschilderd worden. Dit is ook een van de beste oplossingen om kwaliteit en veiligheid te waarborgen.

 • Ladder

  Het soms ook mogelijk om zonder een steiger een dakkapel te schilderen. Afhankelijk hoe complex de bereikbaarheid is behoort het gebruik maken van een ladder soms tot de mogelijkheid. Het voordeel van een ladder is dat het niet veel extra werk met zich mee brengt. Een nadeel is dan wel dat de veiligheid en kwaliteit soms niet gewaarborgd kan worden. Wat maakt dat een ladder gebruiken niet altijd een optie is.

 • Dakpannen tijdelijk verwijderen

  Bij deze methode wordt de raamopening gebruikt als doorgang. Op het dak worden een aantal dakpannen verwijderd, zodat er op het dak gewerkt kan worden. Ook deze optie is niet altijd mogelijk. Alleen wanneer de veiligheid gewaarborgd kan worden. Dit is wel één van de goedkoopste methodes.

Kosten laten schilderen dakkapel

Het schilderen van een dakkapel kost gemiddeld tussen €400 - €900 inclusief arbeid, verf, steiger, overig materiaal en btw. De prijs is grotendeels afhankelijk van de grootte, de staat, en de bereikbaarheid van de dakkapel.

Prijsindicatie dakkapel schilderen

 • Dakkapel exclusief raamkozijnen schilderen

  Het schilderen van een dakkapel exclusief raamkozijnen kost ongeveer tussen €400 - €700.

 • Gehele dakkapel schilderen

  Naast de dakkapel zelf worden ook de kozijnen van de dakkapel geschilderd. Hierdoor zijn de kosten net iets hoger. Ongeveer tussen €600 - €900.

Zelf je dakkapel schilderen

Het schilderen van een dakkapel is een behoorlijke klus waar veel tijd en werk bij komt kijken. Zonder veiligheidsmaatregelen en een manier om je dakkapel te kunnen bereiken kom je niet ver. Een ladder gebruiken of op dakpannen gaan staan, zonder extra maatregelen, zal je veiligheid niet waarborgen. Als jij jezelf van goede kwaliteit wilt verzekeren is het aan te raden om dit werk aan een schildersbedrijf over te laten.

Vergelijk schilders voor het laten schilderen van een dakkapel

Geen tijd, ervaring of kennis omtrent het schilderen van een dakkapel? Laat een professionele schilder je dakkapel schilderen. Vraag hier eenvoudig offertes op maat aan bij schilders in je buurt. Schildersbedrijven uit je buurt zullen vervolgens contact met je opnemen om gratis offertes op maat voor het schilderen van jouw dakkapel op te stellen.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: