Wat kost een schilder?

#Kosten #Schilders #Schilderen

Het is verbazingwekkend wat een laagje verf kan doen met de look van je woning, zowel aan de binnen- als de buitenkant. Een stukje schilderwerk kan de sfeer van je woning compleet veranderen. Het kan een kale ruimte levendig maken of een saaie kamer een gezellige uitstraling geven.

In dit artikel geven we een inschatting van de kosten. Deze pagina is dus geschikt als algemene gids voor huiseigenaren die een indicatie willen weten wat het schilderen van een woning ongeveer kost. Wil je een offerte voor jouw schilderklus ontvangen? Vraag hier dan offertes aan bij schilders uit de regio. 

De kosten van een schilder

De kosten van een schilder zijn over het algemeen onderverdeeld in drie delen: verf, materialen en arbeid. Bij het inhuren van een kwalitatief goede schilder bestaat het grootste gedeelte van de kosten uit arbeidskosten. De rest bestaat uit kosten van verf en andere materialen.

Welk tarief rekent een schilder?

Schilders brengen offertes vaak uit op basis van een tarief per m2 (vierkante meter). In de meeste gevallen zijn de kosten voor verf en andere materialen in deze kostprijs verwerkt. Een schilder rekent vaak een vierkante meterprijs als het gaat om een grote oppervlakte. Als er sprake is van gedetailleerd schilderwerk en een kleine oppervlakte, dan rekent een schilder vaak per uur af.

Gemiddelde kosten van een schilder

Schilderen is zeer arbeidsintensief en vraagt veel geduld en zorg. Het inhuren van een professionele schilder kan het schilderen vlot en met minder stress laten verlopen. De gemiddelde kosten van een schilder variëren per opdracht. De prijs is afhankelijk van het type verf dat wordt gebruikt, de huidige toestand van de oppervlakte die geschilderd wordt en de overige benodigdheden. 

Binnenschilder

De daadwerkelijke kostprijs voor een binnenschilder is afhankelijk van het soort werk. Alles bij elkaar genomen betaal je voor een binnenschilder gemiddeld ongeveer €30,- tot €35,- per vierkante meter voor het schilderen van grote oppervlaktes. Hierbij kun je denken aan het schilderen van de muren of plafonds.

Voor gedetailleerd schilderwerk rekent een schilder vaak een speciaal tarief. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schilderen van kozijnen (meer informatie over de kosten van het schilderen van kozijnen lees je hier), deuren en trappen (Meer informatie over de kosten van het laten schilderen van een trap lees je hier). Doordat gedetailleerd schilderwerk extra werk en kosten met zich mee brengt zijn de prijzen vaak verschillend van het normale tarief. 

In onderstaande tabel staan de indicatieprijzen voor binnenschilderwerk per vierkante meter of per uur:

BinnenschilderIndicatie kostprijs*
Per m² € 30 – € 35
Per uur € 35 – € 40
Sauswerk per m² € 10 – € 16
Spuitwerk per m² € 7 – € 10

* Gemiddelde indicatie kostprijs inclusief materiaal, verf en btw.

Buitenschilder

Voor buitenschilderwerk rekent een schilder ongeveer €35,- tot €45,- per vierkante meter inclusief verf, overige benodigdheden en btw. Bij buitenschilderwerk kun je denken aan het schilderen van kozijnen, deuren, dakgoten, gevel, schuur en bijvoorbeeld een schutting.

In vergelijking met binnenschilderwerk is buitenschilderwerk vaak net iets duurder. Dit heeft te maken met een aantal factoren. Het prijsverschil ontstaat doordat er voor buitenschilderwerk speciale verf moet worden aangeschaft en er soms extra benodigdheden nodig zijn zoals een steiger of een hoogwerker.  

In onderstaande tabel staan de indicatie prijzen voor buitenschilderwerk per vierkante meter of per uur:

BuitenschilderIndicatie kostprijs*
Per m² € 35 – € 45
Per uur € 40 – € 50

* Gemiddelde indicatie kostprijs inclusief materiaal, verf en btw.

Sauswerk

Voor het sauzen van de muren rekent een schilder ongeveer €10,- tot €16,- per vierkante meter inclusief verf, overige benodigdheden en btw. Sauswerk gebeurt traditioneel met verfroller en kwast. Vooral bij kleine oppervlaktes wordt vaak sauswerk toegepast.

Een nadeel is dat sauzen behoorlijk arbeidsintensief is en daardoor vaak meer kost dan spuitwerk. Een voordeel van sauswerk is echter dat je niet heel de ruimte leeg hoeft te maken. Sauswerk wordt vaak gekozen bij kleine oppervlaktes, bij grote oppervlaktes is spuitwerk vaak een goede keuze grotendeels vanwege de kosten.

Spuitwerk

Voor het spuiten van de muren rekent een schilder ongeveer €7,- tot €10,- per vierkante meter inclusief verf, overige benodigdheden en btw. Spuitwerk is een populaire en goedkope keuze als het gaat om het verven van grote oppervlaktes.

De verf is snel verwerkbaar en zorgt voor een superstrak eindresultaat. Daarnaast is spuitwerk ook nog eens goedkoper dan sauswerk. Het spuiten is immers een stuk minder arbeidsintensief, hierdoor liggen de kosten een stuk lager. Een nadeel van spuitwerk is wel dat de ruimte leeg moet zijn en alles wat niet gespoten moet worden afgedekt en afgeplakt moet worden. 

Winterschilder

Profiteer in de wintermaanden van een flexibele en goedkopere schilder. Schilderen kan tegenwoordig prima in de winter gebeuren, je krijgt hierbij dezelfde kwaliteit voor een lagere prijs. In principe is een winterschilder namelijk gewoon een normale schilder. Je kunt er dus vanuit gaan dat de kwaliteit zowel bij binnenschilderwerk als buitenschilderwerk gelijk is ongeacht het seizoen.

Ook bij buitenschilderwerk kan de kwaliteit tegenwoordig in de wintermaanden - met uitzondering van extreme weersomstandigheden - gewaarborgd blijven. Tegenwoordig beschikken schilders namelijk over moderne methodes om het schilderwerk af te schermen en speciale verf die extra snel droogt. Hierdoor kan de kwaliteit ook in de wintermaanden gewaarborgd worden.

Bespaar tijdens de winter tot wel 30%. Een winterschilder kost namelijk 10% tot 30% minder dan een schilder voor in een andere periode (Meer informatie over de winterschilder lees je hier).

Waarom een professional inschakelen?

Schilderen lijkt een eenvoudig doe-het-zelf project. Het is helaas moeilijker dan je denkt. Schilderwerk vergt namelijk enorm veel tijd en geduld. Wil je verzekerd zijn van goed schilderwerk? Schakel dan een schilder in en verzeker jezelf van vlekkeloos schilderwerk en het allerbeste resultaat.

Beroepsschilders hebben vaak erg veel ervaring in hun werk en beschikken over de beste tools. Het werk van een amateurschilder is vaak niet te vergelijken met het werk van een professionele schilder. Door een aantal YouTube filmpjes te kijken versla je een professionele schilder niet. Een erkende schilder beschikt over de benodigde kennis en materialen en zorgt snel voor professionele resultaten. 

De exacte kosten voor het schilderwerk

Alle genoemde kosten in dit artikel zijn slechts ter indicatie bedoeld. De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van het type schilderwerk. Wil je specifiek voor jouw schilderklus de kosten weten? Vraag dan online via onze website offertes bij schilders aan en kom snel in contact met schilders bij jou in de buurt.  

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: