Wat is het verschil tussen sausklaar en behangklaar stucwerk?

#Kosten #Stukadoors #Stucwerk #Muur #Sauswerk

Als je op het punt staat om je muren te laten stucen maar nog niet weet of je deze gaat sauzen of behangen, dan kan dit artikel goed van pas komen. Als je namelijk de muren gaat behangen dan is het voldoende om de muren af te werken met behangklaar stucwerk. Ga je muren sauzen dan moet je zeer waarschijnlijk de muren wel laten afwerken met sausklaar stucwerk. In dit artikel leggen we de verschillen uit tussen deze twee vormen van stucwerk.

In dit artikel beschrijven we de volgende punten die je gaan helpen om een keuze te maken:

 • De verschillen tussen saus- en behangklaar stucwerk.
 • De kosten van beide soorten stucwerk.
 • De voordelen en nadelen van sausklaar en behangklaar stucwerk.
 • Welke optie je moet kiezen.

Wil je graag weten wat het laten stucen van jouw specifieke muren of plafonds gaat kosten? Vraag nu gratis offertes op maat aan en kom in contact met professionele stukadoors bij jou in de buurt.

De verschillen tussen saus- en behangklaar stucwerk.

Sausklaar stucen is een zeer egale manier van stucen waarop je kan sausen. In tegenstelling tot de goedkopere versie per vierkante meter: behangklaar stucen, waarbij dit niet kan en het stucwerk minder egaal is.

Wat is sausklaar stucwerk?

Sausklaar stucwerk is een zeer afgewerkte gestucte ondergrond, die vrij is van oneffenheden. Doordat de ondergrond mooi egaal is, kan er gesausd worden wanneer het gestucte oppervlak droog is. Deze manier van stucen kost meer tijd in de afwerking omdat de ondergrond mooi egaal wordt gemaakt.

Deze manier van stucen kost dan ook meer per vierkante meter ten opzichte van behangklaar stucen, omdat hier ook meer tijd in gaat zitten voor de stukadoor. Om een mooie sausklare ondergrond te krijgen is het ook verstandig om een professionele stukadoor te laten komen die met de juiste gereedschappen en technieken aan de slag kan gaan.

Wat is behangklaar stucwerk?

Behangklaar stucwerk heeft een minder egale ondergrond, wanneer je op deze ondergrond wilt behangen is deze manier van stucen een goede keuze. Omdat er nog behang over deze ondergrond heen gaat en de ondergrond dus niet zichtbaar is, hoeft deze ook niet strak te zijn. Eerst worden alle oneffenheden weggewerkt, waarbij na het drogen van het gestucte oppervlak kan worden behangen. Bij behangklaar stucwerk is de afwerking minder egaal ten opzichte van sausklaar stucwerk. De prijs per m2 is daarom dan ook lager, omdat deze manier van stucen minder tijd kost voor de stukadoor.

De kosten van saus- en behangklaar stucwerk.

De twee manieren van stucen hebben allebei hun eigen prijs per vierkante meter, toch zijn er andere factoren waarbij je als consument rekening mee moet houden, namelijk de:

 1. Ondergrond:

  Is de ondergrond in goede staat of moet de stukadoor eerst veel werk verrichten om de slechte staat weg te werken.

 2. Stukadoor:

  Voor elke stukadoor geldt een ander tarief, het is dan ook verstandig om verschillende stukadoors te vergelijken om zo tot een goede deal te komen. Wanneer je stukadoors wilt vergelijken kun je hier gratis offertes aanvragen!

 3. Voorwerk:

  Wanneer je zelf al gedeeltelijk voorwerk doet, denk aan afplakken van de vloer (let op: niet met plastic, maar met stucloper!) kun je werkzaamheden en dus kosten besparen.

 4. Het geldende btw-tarief:

  Bij huizen ouder dan twee jaar geldt het lagere btw-tarief van 6%, bij een woning jonger dan twee jaar geldt het btw-tarief van 21%. Wanneer je een oudere woning hebt, kan je dus 15% besparen op je offerte!

In dit onderstaande schema staan de gemiddelde prijzen voor het sausklaar en behangklaar stucwerk per m2.

Type stucwerk Kostprijs per m2*
Sausklaar stucen muur € 10 - € 20
Sausklaar stucen plafond  € 15 - € 25
Behangklaar stucen muur € 8 - € 12
Behangklaar stucen plafond € 12 - € 16

*Indicatie van de kosten inclusief materiaalkosten, arbeidskosten en het btw-tarief

Zoals je kan zien is behangklaar stucen goedkoper dan sausklaar stucen, ook de keuze van het oppervlak speelt hierbij een rol. Wanneer je kiest om het plafond te stucen, ben je bij beide opties meer geld kwijt per vierkante meter dan bij een muur als oppervlak. Dit prijsverschil zit in de zwaardere klus voor de stukadoor, omdat hij boven zijn macht moet werken, waarbij het lastiger is om het oppervlak mooi af te werken.

De voordelen en nadelen van sausklaar en behangklaar stucwerk

Hier worden de voor- en nadelen van sausklaar stucwerk besproken:

Voor- en nadelen van sausklaar stucwerk

Voordelen sausklaarNadelen sausklaar
Egaal oppervlak voor sauzen, tegels en behang. Arbeidsintensief en daarom duurder per vierkante meter.  
Strakke uitstraling. Kwetsbaar voor beschadiging.
Tijdloos, je kan om de zoveel tijd een nieuwe kleur geven aan je muur of plafond. Hoe slechter de ondergrond, hoe hoger de kosten voor het maken van een egale muur.
Gemakkelijk schoon te maken. Wanneer je wilt sauzen moet het oppervlak eerst worden voorgestreken. 

Hier worden de voor- en nadelen van behangklaar stucwerk besproken:

Voor- en nadelen van behangklaar stucwerk

Voordelen behangklaarNadelen behangklaar
Goedkope variant per vierkante meter. Alleen voor behang, is niet egaal genoeg voor sauzen of tegels.
De wandbekleding gaat lang mee. Niet flexibel, wanneer je een andere muur- of plafondkleur wil.
Het wordt sneller aangebracht en dus eerder te bewerken. Minder strakke uitstraling. 

Welke optie moet je kiezen?

Sausklaar stucwerk is een goede keuze wanneer je een strak, egaal oppervlak wilt die ook nog eens flexibel is. Je kan namelijk om de zoveel tijd een nieuwe kleur verf kiezen, waarbij je muur en plafond tijdloos blijft. Sausklaar stucwerk is ook geschikt om te tegelen of te behangen, iets wat behangklaar stucwerk niet heeft. Weet je zeker dat je wilt behangen, dan is behangklaar stucwerk de beste keuze voor jou, omdat het goedkoper is per vierkante meter.

Zelf doen of stukadoor inhuren?

Het stucen van een oppervlak is niet eenvoudig. Een mooi, egaal oppervlak is een nauwkeurige klus, wat niet iedereen zelf kan doen. Het is daarom ook verstandig om een professionele stukadoor in te huren, om de klus met een strakke uitstraling te klaren. Ben je benieuwd wat het voor jouw project gaat kosten? Op deze pagina vind je meer informatie over de kosten van jouw stuc opdracht. 

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: