Verhuizen of verbouwen?
Als je huidige woning te klein is of niet meer aan je behoeften voldoet, heb je simpel gezegd twee keuzes: verhuizen naar een nieuwe woning of je bestaande woning verbouwen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. In dit artikel helpen we je om een goede afweging te maken.
Investeren in je huidige woning of verhuizen?
Je houdt van je woning, home sweet home. Leuke straat, goede buren en een mooie locatie; eigenlijk is alles geweldig. Nou ja, bijna alles. Het enige probleem is dat je huis niet meer aan je behoeftes voldoet. Gezinnen veranderen, misschien zijn er kinderen op komst of gaan de kinderen het huis uit. Of misschien heb je gewoon meer ruimte in huis nodig. Je kunt er niet omheen de tijd om de moeilijke beslissing te maken is aangebroken. Ga je verhuizen of verbouwen?
Zal ik verhuizen of verbouwen?
Is het slimmer om te verhuizen of te verbouwen? Wat een moeilijke beslissing. Hopelijk kunnen we deze keuze een beetje makkelijker voor je maken.
Wanneer is verbouwen de beste optie?
Ben je blij met je huidige woning? En is verbouwen of uitbreiden mogelijk? Dan is het verbouwen van je huidige woning een goede optie. Er zijn namelijk een hoop dingen die je kunt doen om je woning te verbeteren of te upgraden.
Voor veel huiseigenaren is een verbouwing goedkoper dan een verhuizing naar een nieuw huis. Het verbouwen van je woning kost vaak namelijk minder tijd en geld. Daarnaast scheelt het ook nog eens overdrachts- en makelaarskosten.
7 vragen die je jezelf absoluut moet stellen om te beslissen of verbouwen een goede optie is:
- Ben je blij met je huidige buurt?
Is het een leuke buurt? Hoe zit het met de buren? En met voorzieningen? Een huis kan je opknappen of uitbreiden, maar een buurt kan je niet veranderen. Bedenk daarom goed of je huidige buurt echt bij je past. - Zijn je wensen te realiseren in je huidige woning?
Stel van tevoren je eisen en wensen op waaraan je verbeterde woning moet voldoen. Bedenk goed welke hiervan daadwerkelijk te realiseren zijn. - Wanneer is een vergunning nodig?
Sommige verbouwingen vereisen een vergunning. Voor het verbouwen van een woning heb je meestal een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) nodig. Wanneer heb je zo’n vergunning nodig? De regels verschillen per type verbouwing. Vaak kun je kleine bouwactiviteiten zonder omgevingsvergunning uitvoeren. Denk hierbij aan het plaatsen van een dakkapel of een bijgebouw aan de achterkant van de woning.
Voor grote verbouwingen heb je meestal wel een vergunning nodig. Voor meer informatie over eventuele vergunningen kun je informatie bij je gemeente opvragen, of de vergunningcheck online doen. - Denk je wel vooruit?
Is een verbouwing een goede oplossing voor de lange termijn? Probeer vooruit te denken en je toekomstbeeld alvast te schetsen. Als er een kans bestaat dat je op korte termijn gaat verhuizen is het vaak af te raden om te gaan verbouwen. Hier zijn twee zeer goede redenen voor: ten eerste is een verbouwing een hoop werk en brengt het veel overlast met zich mee. Ten tweede zullen de kosten van de verbouwing in vele gevallen niet zorgen voor een waardevermeerdering op korte termijn. - Hoeveel waarde voegt de verbouwing aan je woning toe?
Beoordeel altijd van tevoren hoeveel waarde de verbouwing aan je woning zal toevoegen. Is het een goede investering? Niet alle verbouwingen zorgen voor waardevermeerdering. Vaak is het zo dat je 70% van de investering terugziet in een toename van de waarde van je woning. - Heb je geen problemen met tijdelijke overlast?
Het verbouwen van een woning kan een lang en kostbaar proces zijn dat je dagelijkse routine kan verstoren. Het delen van je huis met aannemers is niet bepaald prettig. Je kunt overlast ervaren zoals bijvoorbeeld lawaai, puin, stof en rommel. - Hoeveel gaat het verbouwen kosten?
Vergelijk de kosten van de verbouwing met de kosten van de verkoop en de verhuizing naar een andere woning.
Wanneer is verhuizen de beste optie?
Als je huis niet meer aan je behoeften voldoet is een van de opties die je hebt een verhuizing naar een nieuw, groter, of beter huis.
6 vragen die je jezelf absoluut moet stellen om te beslissen of verhuizen een goede optie is:
- Ben je blij met je huidige buurt?
Kies voor een verhuizing als je niet tevreden bent over de buurt waar je op dit moment woont. - Hoeveel gaat het kosten om een woning te kopen die aan je wensen voldoet?
Onderzoek of er huizen beschikbaar zijn binnen je budget die aan je wensen voldoen. - Hou je rekening met de bijkomende kosten?
Hou bij een verhuizing rekening met meer dan alleen de aankoopkosten van de nieuwe woning. Er komen natuurlijk ook een hoop extra kosten bij kijken, zoals makelaars- en verhuiskosten. Als je verhuist voordat je huidige woning verkocht is zou het ook nog eens kunnen zijn dat je twee hypotheken tegelijkertijd moet dekken. - Is verbouwen duurder dan verhuizen?
Kies voor een verhuizing als de kosten van de verbouwing hoger zijn dan de kosten van de verkoop van je huis en de verhuizing naar een andere woning. - Heb je een hekel aan verbouwen?
Verbouwen kan storend zijn. Het kan zijn dat je moeilijke beslissingen moet maken waar je niet op zit te wachten. Of misschien heb je helemaal geen zin in de bijkomende overlast. In dit geval is een verhuizing natuurlijk de beste optie. - Zijn je wensen niet te realiseren in je huidige woning?
Zijn de mogelijkheden voor je huidige woning beperkt? En is het niet mogelijk om je huidige woning te transformeren tot je droomhuis? Dan is een verhuizing een goede optie.
Verhuizen versus verbouwen: de voor- en nadelen op een rijtje.
Er zijn voor beide opties voor- en nadelen die je tegen elkaar kunt afwegen alvorens je een beslissing maakt.
Verbouwen | |
---|---|
Voordelen | Nadelen |
Kosten zijn vaak lager dan de kosten die je maakt voor een verhuizing. | Verbouwen zorgt voor de nodige overlast. |
Geen overdrachts- en makelaarskosten. | Het delen van je huis met aannemers is niet bepaald leuk. Je kunt last krijgen van bijvoorbeeld lawaai, puin, stof en rommel. |
Behoud je oude, vertrouwde buurt. | Terugverdientijd. |
Verhuizen | |
---|---|
Voordelen | Nadelen |
Een betere locatie; bijvoorbeeld dichterbij de school van de kids of dichterbij je werk of winkels. | Brengt overdrachts- en makelaarskosten met zich mee. |
Een mooiere tuin en een betere buurt. |
Verbouwen
Kies je voor een verbouwing? En wil je specifiek voor jouw woning weten wat de verbouwing gaat kosten? Vraag dan online via onze website een offerte aan bij diverse aannemers.
Verhuizen
Kies je voor een verhuizing? Wij helpen je met het vinden van de beste vakmannen voor klussen in en om het huis. Via Vakmanvinden.nl kan je eenvoudig op zoek gaan naar vakmannen die werkzaam zijn bij jou in de buurt. Vervolgens kan je bij de gevonden vakmannen direct offertes aanvragen.
Wellicht ook interessant: Hoeveel kost een aanbouw?, Hoeveel kost een badkamer renovatie?