Stucen van een muur: wat zijn de mogelijkheden?

#Kosten #Stukadoors #Stucwerk #Muur #Spachtelputz #Sierpleister

Door een muur te stucen zorg je voor een goede ondergrond die klaar is om te schilderen of te behangen. Lees in dit artikel alles over de mogelijkheden van het stucen van een muur en de daarbij behorende kosten.

In dit artikel bespreken we de volgende punten.

 • Verschillende soorten stucwerk voor op de muur
 • Wat erbij het aanbrengen van stucwerk komt kijken
 • Wat het laten stucen van een muur gaat kosten

Ben je op zoek naar een stukadoor om jouw muur te laten stucen? Vraag dan direct meerdere offertes aan bij stukadoors bij jou in de regio.

Verschillende soorten stucwerk voor op de muur

Voordat je een muur wilt gaan stucen is het belangrijk dat de ondergrond goed is voordat je een nieuwe stuclaag aanbrengt. Wanneer je een muur wilt stucen dan zijn er drie verschillende soorten stucwerk die aangebracht kunnen worden, deze hebben elk hun voor- en nadelen. De verschillende soorten zijn:

 1. Glad stucwerk

  Als er beschadigingen zijn zoals scheuren of oneffenheden op de muur, dan kan een stukadoor het oppervlak weer egaal maken. Dit wordt bereikt door saus- of behangklaar stucwerk op de muur aan te brengen. Behangklaar stucwerk is goedkoper, maar heeft ook een grovere structuur en is alleen geschikt om te behangen. Een sausklare muur is zeer egaal, waardoor dit een geschikt oppervlak heeft om te verven.

 2. Spuitwerk

  De goedkoopste optie is je muur te laten stucen door middel van spuitwerk. De stukadoor brengt het spackspuitwerk met behulp van een spuitmachine efficiënt en snel aan. Het spuitwerk bestaat uit twee lagen. De eerste laag werkt alle kleine oneffenheden weg en de tweede laag zorgt voor de uiteindelijke afwerking. Het nadeel van spackspuiten is dat het alleen mogelijk is op een vlakke ondergrond.

 3. Sierpleister

  Als afwerking wordt sierpleister veel gebruikt op muren, hierbij wordt de variant spachtelputz het meest gekozen. Andere varianten zijn rustiekputz en granol. Deze varianten hebben een grovere korrel structuur. Meer informatie over deze verschillende soorten stucwerk kun je hier lezen.

Wat erbij het aanbrengen van stucwerk komt kijken.

Voordat een muur volledig is afgewerkt door een stukadoor, gaan er eerst een aantal stappen aan vooraf, denk hierbij aan:

 • Ruimte leegmaken:

  De materialen die in de ruimte aanwezig zijn moeten worden verwijderd zodat de stukadoor zijn werk goed kan uitvoeren. Denk hierbij aan meubels en apparatuur in bijvoorbeeld de woonkamer.

 • Voorbereiding:

  Wanneer de muur in een goede staat is kan deze met kleine aanpassingen gestuct worden. Is dat echter niet het geval en heeft de muur een slechte conditie, dan moet deze eerst gerepareerd worden voordat je fatsoenlijk een nieuwe stuclaag kan aanbrengen.

 • Voorstrijken:

  Voordat de stukadoor de muren gaat stucen moet er eerst voorstrijkmiddel worden aangebracht zodat de nieuwe stuclaag goed hecht met de ondergrond. Het is belangrijk om hierbij de juiste voorstrijk te kiezen omdat bij elk type oppervlak weer een ander middel hoort.

 • Stucen:

  Nadat het oppervlak is voorgestreken, kan de stukadoor de muur voor je stucen. Elk soort stucwerk wordt weer anders aangebracht. Glad stucwerk en sierpleister wordt met de hand aangebracht, terwijl spuitwerk machinaal gaat. Nadat het stucwerk is aangebracht moet deze drogen, hierna volgt nog een laatste stap.

 • Afwerking:

  Wanneer u gekozen heeft voor glad stucwerk, dan moet zowel behangklaar als sausklaar stucwerk nog worden afgewerkt. Zo wordt er over behangklaar stucwerk behang aangebracht en bij sausklaar stucwerk wordt de muur geverfd met een kleur naar keuze.

Wat het aanbrengen van stucwerk op de muur gaat kosten.

De kosten voor het laten stucen van je muur kunnen sterk uiteenlopen. Het grootste verschil in de prijs komt door het soort stucwerk dat je kiest. Voor een duidelijk overzicht zijn in de tabel hieronder de kosten van stucwerk per m2 beschreven:

Type stukadoorsopdrachtIndicatie kostprijs per m2*
Behangklaar stucen € 8 - € 12
Sausklaar stucen € 10 - € 20
Spackspuitwerk € 6 - € 10
Sierpleister € 12 - €20

* Gemiddelde indicatie kostprijs inclusief materiaal, arbeidskosten stukadoor en btw.

Zoals je kan zien is behangklaar stucen goedkoper dan sausklaar stucen. Dit prijsverschil zit in de tijd die de stukadoor nodig heeft om het stucwerk aan te brengen. Spuitwerk is het goedkoopst per vierkante meter, deze vorm van stucen wordt machinaal aangebracht. Sierpleister is de duurste vorm van stucwerk.

Gemiddeld zal je voor het sausklaar stucen van van een muur van 30 vierkante meter €450,- betalen, wanneer je een tarief hebt afgesproken van €15 per m2. Dit zijn de kosten inclusief arbeid, materiaal en btw.

Zelf stucen of een stukadoor inschakelen?

Zelf stucen is een lastige klus. Het kost niet alleen veel tijd, maar het zorgt ook nog eens voor een hoop stress. Tijdens het stucen kunnen er namelijk veel dingen fout gaan. Zo wordt er vaak voor de verkeerde producten gekozen, wordt er te weinig of juist te veel gips gebruikt, of wordt er niet voldoende rekening gehouden met de droogtijd. Daarnaast beschik je als consument zijnde vaak niet over de technieken waarmee je de perfecte afwerking kunt realiseren.

Vaak kan alleen een professional voor een perfecte wandafwerking zorgen. Stukadoors beschikken over bekwame technieken en jarenlange ervaring waarmee stukadoors een perfecte afwerking kunnen realiseren. Daarbij heb je ook het voordeel dat een stukadoor vaak garantie biedt op het stucwerk. Als dan toch blijkt dat het stucwerk niet goed is aangebracht, dan kan dit op kosten van de stukadoor gerepareerd worden.

Neem de afspraken over garantie ook altijd mee en leg dit vast op papier, zodat jij je altijd kan beroepen op de garantie van de stukadoor.

Stukadoor vinden

De kosten van stucwerk kunnen per stukadoor verschillen en zijn daarbij ook nog afhankelijk van het type stucwerk. De genoemde kosten per vierkante meter zijn bedoeld als indicatie. Ben je van plan om je muur te laten stucen en wil je graag in contact komen met maximaal zes stukadoors, dan hebben we goed nieuws!

Via onze website kun je nu vrijblijvend offertes aanvragen in nog geen twee minuten tijd, waardoor je snel en gemakkelijk in contact kan komen met stukadoors bij jou uit de regio. Wacht niet langer en vraag nu offertes aan bij meerdere stukadoors.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: