Stormschade aan dak: bekijk het stappenplan

#Kosten #Dakdekkers #Dakbedekking #Dak #Dakdekken

Voor iedereen is het een grote nachtmerrie wanneer er door een harde storm schade aan het dak ontstaat. Door hevige storm en windhozen kan het nog wel eens voorkomen dat je stormschade krijgt aan je dak. Veelvoorkomende vormen van stormschade zijn bijvoorbeeld dakpannen die van het dak gewaaid zijn of een lekkage aan een plat dak.

Stormschade kan je snel ontdekken en repareren door periodiek je dak te controleren op schade. We bespreken de verschillende stappen die je kunnen helpen in het maken van de juiste keuze om schade aan een dak te verhelpen of juist te voorkomen.

In dit artikel bespreken we de volgende punten:

 • Het stappenplan bij schade aan dak
 • De kosten van een stormschade reparatie
 • De voordelen van uitbesteden aan een dakdekker
 • Hoe schade aan dak te voorkomen
 • Offerte aanvragen bij dakdekkers

Heb je stormschade aan jouw dak en wil je specifiek voor jouw situatie weten wat de kosten zijn van het herstel? Via Vakmanvinden.nl kan je gemakkelijk de kosten vergelijken door vrijblijvend offertes op te vragen bij dakdekkers.

Stappenplan bij stormschade aan het dak

In Nederland is er sprake van een storm vanaf windkracht 9. Verzekeraars spreken al van een storm vanaf windkracht 7. En dat is maar goed ook, want windkracht 7 kan al flinke schade veroorzaken. Wanneer er tijdens zo'n storm schade ontstaat aan je dak, is het belangrijk om te weten wat je moet doen. Daarom geven we hieronder een stappenplan bij stormschade:

 1. Schade opnemen

  Na een harde storm is het verstandig om je huis goed te observeren. Maak een rondje en kijk goed naar de cruciale punten van jouw dakbedekking. Controleer het dak onder andere op losse dakpannen, lekkages, correcte bevestiging van de bitumen dakdekking of scheuren in het metselwerk van bijvoorbeeld de schoorsteen. In de onderstaande paragraaf "Voorkomen van schade aan dak" staan meer onderdelen die je kan controleren.

 2. Bewijsmaterialen maken (foto’s)

  Bij de constatering van schade is het verstandig om foto's te maken die je kan gebruiken als bewijs om de stormschade aan te tonen bij de verzekering.

 3. Verzekering informeren

  Vervolgens dien je de verzekering te informeren. Met een inboedelverzekering ben je gedekt tegen stormschade vanaf minimaal windkracht zeven. De verzekering regelt een schade-expert voor het vaststellen van de stormschade. Met jouw foto’s heb je inspraak in de beslissing. Wanneer je het niet eens bent met de beslissing, dan kan je gratis een tweede contra expert inschakelen die dan nogmaals een inschatting zal geven van de stormschade. Wanneer het huis onbewoonbaar is geworden door de schade, dan regelt de verzekeringsmaatschappij een tijdelijke woning om in te verblijven.

 4. Zoek een dakdekker

  Het is van belang dat jouw stormschade verzekerd is, wanneer dit zo is dan kun je een dakdekker gaan zoeken die jou kan helpen met de reparatie van de stormschade. Licht je verzekering altijd in als je op zoek gaat naar een dakdekker. Het is belangrijk dat de stormschade aan jouw dak snel en goed wordt gerepareerd. In de laatste stap zoek je naar de juiste dakdekker met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Een dakdekker is gespecialiseerd om een reparatie aan een dak veilig en goed uit te voeren. Via onze website kan je eenvoudig en snel een offerte aanvragen bij een dakdekker.

Wat kost een stormschade reparatie

Wanneer je offeres ontvangt van dakdekkers om de stormschade te repareren dan zal je zien dat er verschillende aspecten zijn die de prijs beïnvloeden. Voor elk soort dakbedekking zijn andere materialen nodig en hier zitten dus prijsverschillen in. Een rietendak is bijvoorbeeld duurder om te herstellen dan een pannendak.

Daarnaast is de grootte van de schade en de levensduur van de dakbedekking ook van belang. Tot slot heeft een dak altijd een soort constructie. Wanneer de dakconstructie ook beschadigd is door de storm dan zullen daarvoor ook extra kosten worden berekend. Er zijn dus veel aspecten die bepalen wat de hoogte van het schadebedrag is.

In onderstaande tabel geven we de gemiddelde kosten van het repareren van verschillende onderdelen van het dak:

DakreparatieKosten*

Plat dak herstellen

€ 175 - € 275 per m2
Hellend dak (dakpannen) vervangen € 110 - € 310 per m2
Nokvorsten vervangen € 50 - € 100 per meter
Dakgoten vervangen € 45 - € 90 per meter

*Gemiddelde kosten inclusief btw.

Stormschade is er in verschillende vormen en daarom heeft iedere schade een ander prijskaartje. Op onze website kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij dakdekkers. In de offerteaanvraag kan je aangeven wat er gerepareerd moet worden en vervolgens zetten wij de aanvraag door naar maximaal zes dakdekkers. Op deze manier kan jij op de beste en/of goedkoopste manier de schade laten repareren. Vind hier de juiste dakdekker voor jouw dakreparatie.

Voorkomen van schade aan dak

Om jouw huis goed te beschermen tegen stormschade is het belangrijk om de conditie van jouw dakbedekking op peil te houden. Het is daarom verstandig om periodiek je huis te controleren op losliggende pannen, lekkage of scheuren in het metselwerk.

 • Dakbedekking

  Bij ieder soort dakbedekking zijn er andere aandachtspunten. Een pannendak moet gecontroleerd worden op losse dakpannen en bij een rietendak mag er geen opstaand riet zichtbaar zijn. Een bitumen dakbedekking vraagt om een goede bevestiging, voldoende ballast en een winddichte dakrand. Bij een platdak is het ook nuttig om het dak te controleren op natte plekken. Water op een platdak kan voor lekkage zorgen. Zorg er dus voor dat de afvoer niet verstopt is en het water weg kan lopen. Voor elk type dak dien je andere voorzorgsmaatregelen te nemen.

 • Metselwerk

  Wanneer je een schoorsteen hebt dan is het verstandig om regelmatig het metselwerk te controleren. Scheuren in het metselwerk duiden op losse onderdelen in het metselwerk. Wanneer deze punten niet in orde zijn dan verslechtert de conditie van je dakbedekking en hierdoor wordt de kans op stormschade groter bij slechte weersomstandigheden.

 • Omgeving

  Ook is het verstandig om goed te kijken naar de omgeving van de woning. Grote bomen of ander losliggend materiaal moeten bestendig zijn tegen harde stormen. Zonnepanelen zijn voorbeelden van losse materialen en dienen periodiek gecontroleerd te worden op de bevestiging.

Wanneer je één van de bovenstaande voorbeelden herkent is het verstandig om dit goed te controleren om zo stormschade te voorkomen of om stormschade te constateren. En constateer je schade onderneem dan adequaat actie.

Dakreparatie uitbesteden

Je wilt natuurlijk veilig in je huis kunnen wonen wanneer je stormschade hebt gehad. Een professionele dakdekker helpt je graag met het vinden van de juiste dakbedekking of mogelijkheden voor reperatie. Omdat een dakdekker al de nodige ervaring en expertise heeft in het aanleggen en herstellen van daken kan hij je goed helpen.

Een dakdekker geeft vaak ook garantie op zijn werkzaamheden. Neem deze garantieafspraken goed door voordat je in zee gaat met een dakdekker. Wanneer de schade niet goed wordt gerepareerd dan dient hij alsnog de schade te herstellen. Je kunt zelf je dak op klimmen om onderhoud te plegen, maar dat is niet zonder gevaar. Een reparatie uitvoeren op gladde daken is geen gemakkelijke klus, daarbij moet de klus ook nauwkeurig worden uitgevoerd om lekkages te voorkomen. Het is daarom ook verstandig om een professionele dakdekker in te huren die te werk gaat met de juiste materialen en kennis.

Naast het feit dat met een dakdekker je dak professioneel zal worden hersteld, bespaar je ook nog eens veel tijd wanneer je de reparatie van je dakbedekking uitbesteed.

Offertes aanvragen na stormschade

Zit jij op dit moment met stormschade aan je dakbedekking en wil je dit laten herstellen maar heb je geen idee hoeveel dit specifiek voor jou gaat kosten? Vraag dan offertes aan bij dakdekkers in jouw regio. In een offerte worden de kosten van de dakdekker zelf, maar ook de kosten van de materialen duidelijk op een rijtje gezet.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: