Spachtelputz verwijderen: op naar gladde muren

#Stukadoors #Stucwerk #Muur #Spachtelputz

In heel wat huizen vind je nog binnen- en buitenmuren die voorzien zijn van spachtelputz. Deze beginnen langzaam uit de mode te raken en consumenten kiezen er nu vaak voor om de spachtelputz te verwijderen en de muren glad te maken doormiddel van behangklaar of sausklaar stucwerk. Zo zijn de muren glad, waardoor de muur er strak uit gaat zien.

Spachtelputz verwijderen

Wie ooit spachtelputz heeft aan laten brengen in een koop- of huurwoning waarin meerdere muren voorzien zijn van spachtelputz en nu besluit de spachtelputz te verwijderen, krijgt van vrienden en bekenden heel wat tips. Feit is echter dat er in principe maar drie manieren zijn om spachtelputz te verwijderen. De eerste manier is de spachtelputz afsteken, de tweede manier is het opschuren van de spachtelputz en de laatste optie is over de spachtelputz heen stuken.

De eerste twee alternatieven zijn niet aan te bevelen. Het is veel werk, geeft een enorme troep en met het verwijderen van de spachtelputz beschadigt de muur meestal. Over de spachtelputz heen stuken blijft dan als enige echte optie over. 

Wie eens gekeken heeft naar de werkzaamheden van een stukadoor, denkt vaak dat het heel simpel is om een nieuwe laag op een muur of plafond aan te brengen. Wie het vervolgens probeert weet wel beter, het is zwaar en lastig werk. Iets wat je beter aan een vakman over kunt laten.

Tegenover de kosten van een stukadoor staat dat de muur goed behandeld wordt en uiteindelijk een mooi resultaat met garantie op eventuele foutjes. Meer weten? Kijk eens naar deze artikelen met informatie over stucwerk

Muur glad stuken

Een muur glad stuken, vereist dat:

  1. De ondergrond schoon is, dus vuil en stof moeten eerst worden verwijderd. 
  2. De nieuwe gips kan hechten. Nadat de muur schoon is, kan er voorstrijkmiddel worden opgebracht, waardoor het cement of gips goed hecht.
  3. Bij een buitenmuur wordt overigens eerst gekeken of er geen vochtplekken zijn, want die moeten eerst gerepareerd worden. 
  4. Uiteindelijk wordt de muur glad gemaakt met een spackmes of pleisterspaan.
  5. Na het glad maken van de muur moet je het stucwerk laten drogen en wanneer de muur egaal wit is, kan deze behangen of geverfd worden.

Kosten verwijderen spachtelputz

Stel dat je ervoor kiest om de spachtelputz te verwijderen door het af te steken of de muur op te schuren. Houd er dan rekening mee dat je alles moet afdekken en goed moet ventileren, want het wordt een grote stofwolk.

Met een beetje pech vind je maanden later nog stofresten. Plus de kans dat het stucwerk los raakt, omdat je de ondergrond niet goed hebt voorbereid. Is het werk klaar, dan zal de muur dus sowieso opnieuw gestuct moeten worden. Ga je uit van een uurprijs van €30 voor een vakman, dan kun je rekenen op een paar honderd euro per kamer.

Kosten aanbrengen nieuw stucwerk

Een nieuwe stuclaag aanbrengen is goedkoper. Zijn er geen grote problemen, zoals vochtophoping achter de spachtelputz of scheuren, dan kun je rekenen op circa €20 per m2 voor sausklaar stucwerk. Bij behangklaar stucwerk is de prijs lager, omdat dit eenvoudiger is om aan te brengen. Dit is wel specialistenwerk en kan - zeker bij hele grote oppervlakken of meerdere muren - lonen. Hier is meer informatie te vinden over saus- en behangklaar stucwerk.

Gladde muren

Met name in oudere huizen geldt dat muren niet altijd waterpas zijn. Dat betekent dat het opbrengen van een nieuwe stuclaag op spachtelputz de kans biedt om de muur nu wel egaal te maken. Oftewel de nieuwe laag wordt niet overal even dik opgebracht. Dat vereist een goede hechting op de oude spachtelputz, dus eerst voorstrijken en wanneer de ondergrond goed hecht dan pas starten met het stucwerk.

Betreft het een muur in een vochtige ruimte zoals een buitenmuur of een muur in een badkamer dan dient er een materiaal gebruikt te worden wat bestand is tegen vocht en/of weersinvloeden. Omdat de stuclaag in dit geval bestand moet zijn tegen vocht wordt dan vaak een cementgebonden mortel gebruikt.

Offerte

Wil je de spachtelputz verwijderen en het stucwerk uitbesteden? Houd dan deze vuistregels aan:

  • Vraag altijd meer dan één offerte aan, zodat je kunt vergelijken. Dat kan heel gemakkelijk via de stukadoors pagina.
  • Kies niet zo maar voor de goedkoopste maar vergelijk de offertes echt, zodat je kunt zien waar het verschil in prijs zit. Stel dat dit in de materiaalkosten zit, informeer dan eerst of het aangeboden materiaal ook kwalitatief goed is. Dit is beter dan achteraf te moeten constateren dat het materiaal niet voldoet aan de omstandigheden. Uiteindelijk is het de bedoeling om de spachtelputz te verwijderen en in te ruilen tegen een mooie egale muur die volledig voldoet aan je wensen. Voorkom ontevredenheid achteraf en bespreek de voorwaarden met een stukadoor. 

Spachtelputz verwijderen is werk voor de vakman

Bij het verwijderen van spachtelputz en de transformatie naar gladde muren komt veel kijken. Stuken is vakwerk en vereist de nodige voorbereiding, rust en kunde. Er wordt te vaak gedacht dat stucwerk eenvoudig is, maar wanneer je gestart bent kan het flink tegenvallen.

Voorkom dubbel werk of spijt achteraf. Door offertes aan te vragen via Vakmanvinden.nl kun je in één keer meerdere stukadoors benaderen, waardoor je niet zelf op zoek moet naar stukadoors bij je uit de regio. Daarnaast kun je altijd terecht bij de stukadoor voor vragen of informatie. Is er iets niet duidelijk, wees niet bang om de vraag voor te leggen aan de stukadoor, zodat je een goede overeenkomst kunt maken met daarbij een strak eindresultaat.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: