Plafond witten: voor een strak resultaat

#Kosten #Schilders #Schilderen #Sauswerk #Witten #Plafond

Eens in de zoveel jaar is het nodig om je plafond op te frissen door middel van een nieuwe verflaag. Door het plafond bij te houden verkleurt deze niet naar een gelige kleur. Het is daarom verstandig om, om de zoveel tijd, het plafond te witten zodat deze er weer fris uitziet.

Wil je graag weten wat het witten van het plafond voor jou zal kosten, vraag dan via Vakmanvinden.nl vrijblijvende offertes aan voor het witten van het plafond en kom in contact met meerdere professionele schilders bij jou in de regio.

Het witten van een plafond

Eens in de zoveel jaar is het nodig om een plafond te witten om zo een mooi en strak geheel te houden. Er zijn meerdere aspecten die de frequentie van witten bepalen. Zo zul je in een huis die slecht geventileerd is eerder moeten witten dan in een huis die wel een goede ontluchting heeft.

Als particulier kun je het plafond natuurlijk zelf gaan witten met een verfroller. De kans bestaat wel dat er strepen of vlekken zichtbaar zijn wanneer het plafond klaar is. Ook eventuele oneffenheden die je slecht hebt weggewerkt kunnen tevoorschijn komen. Het is daarom verstandig om de volgende stappen door te nemen voordat je aan de slag gaat met het witten van een plafond:

Stap 1: Voorbereiding

De eerste stap is het - zoveel mogelijk - leeg maken van de ruimte waar je het plafond wilt witten. Alle meubels die in de weg staan moeten worden verplaatst, ook is het verstandig om meubels die te zwaar zijn af te plakken zodat deze niet vuil worden.

Daarnaast dien je de vloer goed af te plakken. Ook kun je de stroom - van de lampen die aan het plafond hangen - eraf halen en daarna de lampen van het plafond verwijderen zodat deze niet in de weg zitten met het witten van het plafond. Als laatste is het verstandig om het plafond schoon en stofvrij te maken met een borstel en een vochtige doek met ontvetter.

Stap 2: Witten van plafond

Nadat je alles hebt afgeplakt en het oppervlak schoon is, kun je het plafond met voorstrijkmiddel behandelen om zo eventuele vlekken goed weg te werken. Wanneer je dit niet doet kunnen de vlekken na het witten alsnog zichtbaar zijn.

Daarna roer je de verf goed door zodat deze goed kan worden aangebracht. Je begint eerst door de hoeken te verven met een kwast, de strepen van de kwast kun je met een kleine roller wegwerken.

Doop daarna de roller in de verfbak en verdeel de verf door middel van een verfrooster. Door de verf - met een beetje overlap - haaks op elkaar aan te brengen wordt de kans op onzuiverheden verkleind. Zorg er wel voor dat je voldoende verf aanbrengt op het plafond, wanneer je te zuinig bent kun je strepen, vlekken of andere onzuiverheden krijgen. Dit wilt je na het witten niet terug zien.

Stap 3: Afwerken

Nadat je klaar bent met witten, kun je de roller schoon rollen op een stuk karton en deze in een zak met water bewaren, zodat de roller niet uitdroogt en dus ook langer te bewaren is.

Daarbij is het verstandig om direct na het witten de afplaktape te verwijderen, deze is dan makkelijker te verwijderen. Om de verf goed te laten drogen is het verstandig om de ruimte goed te ventileren.

Manieren van witten

Het plafond witten kan door middel van saus- of spuitwerk, deze manieren worden hieronder kort toegelicht:

Sauswerk

Het sauzen van een plafond hebben we eigenlijk al boven beschreven in het stappenplan, door middel van een verfroller wordt de verf aangebracht op het plafond. Het sauzen van een plafond kan zwaar zijn wanneer je niet vaak boven je macht werkt. Dit kan een reden zijn om een professionele schilder in te huren.

Spuitwerk

Een andere manier van witten is door een verfspuit te gebruiken die de verf snel en egaal op het oppervlak aanbrengt. De schilder kan de verf zo verdelen dat er na het opdrogen geen strepen te zien zijn.

Het spuiten van een plafond is vaak 25% goedkoper ten opzichte van een roller en kwast. Wanneer je een schilder spuitwerk laat uitvoeren is het wel nodig dat je alles moet afplakken, omdat tijdens het spuiten de verf gemakkelijk over de hele ruimte wordt verdeeld. Het is dan ook aan te raden om de ruimte leeg te halen en overige oppervlakken af te plakken.

Kosten van plafond witten

Tussen de beide vormen van witten zit een prijsverschil. Wanneer een schilder bij jou het plafond met een roller verft, dan is dit in het algemeen duurder dan wanneer hij het plafond wit met een verfspuit. In onderstaande tabel staat een indicatie van de beide manieren. Deze indicatie is inclusief verf, materiaal en btw:

Manier van plafond wittenKosten per m2
Sauswerk, door middel van roller & kwast. € 9 – € 14
Spuitwerk, door middel van verfspuit. € 6 – € 11

Bespaar op je factuur door de volgende tips:

  • Voorbereidend werk: Haal de kamer leeg waar het plafond gewit moet worden, en plak de overige oppervlakken af, zodat de schilder gelijk kan starten met het schilderen.
  • Grote opdracht: Wanneer een schilder een groot oppervlak moet bewerken, dan kan deze vaak een korting aanbieden per vierkante meter. Daarom is het ook verstandig om zoveel mogelijk werk in één keer te doen, zodat het schilderwerk per vierkante meter goedkoper is.
  • Winterschilder: In de winter heeft een schilder vaak minder werk, hierdoor bieden ze hun diensten in de winter soms aan met een aantrekkelijke korting.

Waarom een professionele schilder inhuren?

Je kunt er voor kiezen om zelf je plafond te witten. Het witten van een plafond kan voor mensen die niet vaak boven hun macht werken zwaar zijn. Daarbij kan het resultaat flink tegenvallen wanneer je nog nooit een plafond gewit hebt. Dan is het verstandig om een professionele schilder in te huren.

De genoemde prijzen in dit artikel zijn ter indicatie genoemd, aan deze prijzen kunnen geen rechten worden verleend. De kosten die voor jouw plafond gelden zijn afhankelijk van meerdere factoren. Vergelijk dan ook meerdere offertes en kom snel in contact met professionele schilders bij jou in de regio.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: