Houten vloer vervangen door een betonvloer

#Aannemers #Verbouw #Renovatie #Kosten

Als je een probleem hebt met je houten grondvloer is het verstandig om hier snel wat aan te doen. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om je houten vloer te repareren of te laten vervangen door een nieuwe houten vloer. Een veel betere optie is om je houten vloer door een compleet nieuwe betonnen vloer te laten vervangen. In dit artikel kun je lezen welke opties er zijn om een goede keuze te maken.

Wil je specifiek voor jouw situatie weten wat het gaat kosten om je houten vloer te laten vervangen door een betonvloer? Vraag dan via onze website offertes aan bij meerdere aannemers voor jouw verbouwing.

Grondvloer vervangen

Is mijn vloer aan vervanging toe?

 • Houten vloer vervangen

  Veel oude huizen zijn ontworpen met een houten vloer. De kwaliteit van houten vloeren gaat na jaren vaak achteruit. In de loop der tijd kan schade ontstaan bijvoorbeeld door houtrot of houtzwam. Bij schade is het verstandig om dit te snel te laten repareren. Soms is reparatie geen optie zoals bij besmetting met houtzwam. Een compleet nieuwe vloer is dus in sommige gevallen de beste optie.

 • Betonnen vloer vervangen

  Het komt niet vaak voor dat een betonnen vloer vervangen moet worden. Als dat wel moet gebeuren komt dit vaak doordat de vloer niet of slecht geïsoleerd is.

  Een andere reden kan zijn dat de kwaliteit van de vloer niet (meer) goed is. Soms wordt een betonnen vloer vervangen zodat er vloerverwarming op kan worden geplaatst. Dit gebeurt alleen als de oude vloer slecht geïsoleerd is en de kwaliteit van de vloer slecht is.

Kiezen voor een houten vloer of een betonnen vloer

Is een betonnen vloer beter dan een houten vloer? Dit is een vaak voorkomende vraag. Een betonnen vloer is vaak sterker en duurzamer dan een houten vloer. Houten vloeren zijn gevoelig en kunnen een hoop mankementen vertonen. Betonnen vloeren zijn beter geschikt voor vloerverwarming.

Hoewel een houten vloer een aantal nadelen heeft is het een sterke vloer. Met goede isolatie en ventilatie kun je de nadelen gedeeltelijk elimineren. Zo kan een goede isolatie en ventilatie voorkomen dat je houten vloer beschadigd raakt.

Gezien een betonnen vloer meer voordelen heeft dan een houten vloer is het aan te raden om voor een betonen vloer te kiezen.

Soorten begane grondvloeren

Bij het kiezen van de begane grondvloer kan er een keuze uit drie soorten vloeren gemaakt worden. Zo kan er gekozen worden voor een houten vloer, betonnen vloer of betonnen broodjesvloer (combinatievloer). Deze 3 soorten vloeren zijn de meest gebruikte vloeren:

 • Grondvloer - Houten vloer

  Hout is vrij sterk en gaat lang mee. Een groot nadeel van hout is echter dat het erg gevoelig is voor schade. Dit komt doordat het materiaal snel kan rotten en door de structuur een ideale plek is waar schimmels en zwammen zich in kunnen nestelen. Een voordeel van een houten vloer is dat de kruipruimte kan blijven bestaan. Hierdoor is het makkelijker om eventuele reparaties aan elektriciteit kabels en leidingen te verrichten.

  Bij veel woningen is de kruipruimte slecht geïsoleerd en geventileerd. Hierdoor ontstaan er schimmels, schadelijke stoffen en een verstoord binnenklimaat. Om te voorkomen dat er schimmels en schadelijke gassen ontstaan is een goede isolatie en ventilatie van de kruipruimte nodig.

  Met een goede isolatie en ventilatie van de kruipruimte creëer je een goed binnenklimaat, bespaar je energie en verminder je de kans dat je houten vloer beschadigd raakt.

  Voordelen houten vloer:
  • Sterk
  • Kruipruimte kan blijven bestaan
  • Makkelijk te verwerken
  Nadelen houten vloer:
  • Gevoelig voor schade
  • Gevoelig voor geluid
 • Grondvloer - Betonnen vloer

  Beton is een stevige en sterke basis voor een stabiele vloer. Een betonnen vloer is duurzaam en gaat lang mee. Het aanleggen van een betonnen vloer is makkelijker dan het aanleggen van een houten vloer.

  Voordelen betonnen vloer:
  • Meest geschikt voor vloerverwarming
  • Minder geluid (geen krakende geluiden)
  • Ongevoelig voor vocht, rot of ongedierte
  • Gaat lang mee
  Nadelen betonnen vloer:
  • Vaak iets duurder dan een houten vloer
 • Grondvloer - Betonnen broodjesvloer (combinatievloer)

  Houten vloer vervangen door broodjesvloer. Een betonnen broodjesvloer is een voordelige, eenvoudige en snelle oplossing voor een vloer van hoge kwaliteit. Het systeem is snel en eenvoudig te installeren en is opgebouwd uit voorgespannen, omgekeerde 'T' liggers van beton ingevuld met broodjes bestaand uit piepschuim. Daarover heen wordt een laag beton gestort.

  Voordelen betonnen broodjesvloer:
  • Snelle en eenvoudige installatie
  • Minder geluid (geen krakende geluiden)
  • Ongevoelig voor vocht, rot of ongedierte
  • Kruipruimte mogelijk
  Nadelen betonnen broodjesvloer:
  • Vrij prijzig

Vloer vervangen en vloerverwarming plaatsen

Vloerverwarming is de laatste jaren steeds populairder geworden. Meer en meer mensen kiezen hiervoor. Veel mensen vragen zich af welke vloeren hiervoor geschikt zijn en of een houten vloer geschikt is voor vloerverwarming. Zowel houten vloeren als betonnen vloeren kunnen van vloerverwarming worden voorzien.

Hoewel het raar lijkt dat een houten ondervloer gecombineerd kan worden met vloerverwarming, is het wel degelijk mogelijk. Vaak is het wel zo dat een vloerverwarmingssysteem die op een houten vloer kan worden geïnstalleerd wat duurder is.

Kosten van een vloer renovatie

Een grove prijsindicatie geven is erg lastig. De kosten zijn afhankelijk van de werkzaamheden en de grootte van de te vervangen vloer. Om een goed beeld van de kosten te krijgen is het verstandig om offertes op maat aan te vragen. Laat een professional een kijkje nemen en kom er achter wat de kosten zijn om een betonnen vloer te laten storten.

Zelf een houten vloer vervangen

Als je een super handige klusjesman bent en een hoop vrije tijd hebt kun je het zelf uitvoeren. Het gaat niet om een makkelijke klus. Een vloer vervangen dient goed te gebeuren. Er kan namelijk van alles mis gaan en het is een klus waar alles perfect moet gebeuren. Aangezien dit een erg lastige klus is, is het aan te raden om dit werk uit te besteden.

Een houten vloer door een vakman laten vervangen

Laat je houten vloer door een professional vervangen. Alleen een aannemer kan deze klus snel en goed verrichten. Het is verstandig om je betonvloer door een aannemer te laten leggen. Of je beschadigde houten vloer door een aannemer te laten herstellen. Verzeker jezelf van goede kwaliteit, aannemers voeren klussen zoals het repareren van een houten vloer of het leggen van een betonvloer regelmatig uit.

Voorkom onnodige stress en besteed dit werk aan een aannemer uit. Vraag online via onze website offertes aan bij aannemers en kom snel in contact met aannemers bij jou in de buurt. Ontvang offertes op maat voor het vervangen of geheel vernieuwen van jouw vloer.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: