Hoeveel kost een badkamer renovatie?

#Aannemers #Verbouw #Renovatie #Kosten #Badkamer

Is jouw badkamer toe aan een boost? En gun jij je badkamer een renovatie? Dan ben je vast en zeker ook benieuwd hoeveel zo’n renovatie ongeveer kost. Een relatief simpele badkamer renovatie kost ongeveer tot € 8.000,- en een wat luxere badkamer renovatie kan juist meer dan € 13.000,- kosten.

In dit artikel geven we je een indicatie van de kosten per onderdeel en een prijsindicatie van de soorten badkamer renovatie. Wil je specifiek voor jouw badkamer weten wat de renovatie gaat kosten? Vraag dan online via onze website een offerte aan bij diverse aannemers.

Kosten van een nieuwe badkamer

De kosten van een badkamer renovatie kunnen sterk variëren. Denk bijvoorbeeld aan het sanitair, tegelwerk en de arbeidskosten. Arbeidskosten zijn kosten die nodig zijn om de badkamer te plaatsen maar ook om de oude badkamer te strippen en te verwijderen.

Naast het plaatsen van een nieuwe badkamer is het ook raadzaam om de oude badkamer door een vakman te laten verwijderen. Het verwijderen van een badkamer is namelijk zwaar werk en kan ook bestaan uit loodgieterswerk en de aanleg of aanpassing van elektriciteit. Aangezien dit geen eenvoudige klus is en het de nodige risico's met zich meedraagt, kun je dit werk beter aan een vakman uitbesteden.

De kosten van het renoveren van een badkamer

Om een beter beeld te krijgen van de daadwerkelijke kosten kun je rekening houden met een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten van de renovatie. We behandelen de belangrijkste factoren:

 • De grootte van je badkamer en de grootte van de renovatie

  De prijs is grotendeels afhankelijk van de grootte van je badkamer en de grootte van de renovatie. Zo kost een renovatie op kleine schaal minder dan een grote renovatie.
 • Het bouwjaar/de leeftijd van je badkamer

  Oudere badkamers, bijvoorbeeld van huizen die in de jaren 30, 60 of 70 zijn gebouwd, zijn het moeilijkst om op te knappen. Het renoveren van een oude badkamer is moeilijker dan het renoveren van een badkamer in een relatief nieuw huis.
 • De badkamertegels en het sanitair

  Een groot deel van de kosten van een badkamer renovatie wordt bepaald door de prijs van de badkamertegels en het sanitair.

Voor een duidelijk overzicht zijn de belangrijkste onderdelen weergegeven in onderstaande tabel. Je zal niet elk punt nodig hebben voor jouw badkamer. Bekijk voor jezelf welke werkzaamheden nodig zijn in jouw situatie.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten*
Vloertegels leggen € 85 per m2
Muurtegels plaatsen € 75 per m2
Toilet staand € 250 - € 750
Toilet zwevend € 400 - € 1.000
Wastafel incl. kraan € 500 - € 900
Badkamermeubel € 600 - € 2.000
Ligbad € 1.500 - € 3.500
Douche € 900 - € 2.250
Vloerverwarming € 750 - € 850 (tot 10 m2)
Bad-/douchecombinatie € 2.000 - € 4.000
Leidingwerk aanleggen/verleggen € 500 - € 1.000
Elektra aanleggen/verleggen € 300 - € 750

* Gemiddelde indicatie kostprijs inclusief materiaal, arbeidskosten en btw.

Soorten badkamer renovatie

Een badkamer renovatie kost gemiddeld ongeveer €10.000,-. Maar de daadwerkelijke bedragen kunnen sterk uiteenlopen. Zo kan een relatief simpele badkamer renovatie ongeveer €8.000,- kosten en een wat luxere, ofwel premium badkamer renovatie, kan juist meer dan €13.000,- kosten. De prijs voor de badkamer renovatie hangt dus vooral af van hoe uitgebreid de renovatie moet zijn.

Hieronder volgt een overzicht van de kosten voor elk type project:

 • Budget badkamer renovatie

  Een badkamer renovatie op hele kleine schaal kan tot ongeveer €8.000,- kosten. Denk hierbij aan een simpele renovatie van een kleine badkamer. Dit is een schatting van de prijs inclusief sanitair (bijv. douche) en tegelwerk.
 • Basic badkamer renovatie (meest gekozen)

  Een basic, ofwel normale badkamer renovatie kost ongeveer tussen de €8.000,- en €10.000,-. Deze prijs is inclusief materiaal, sanitair en installatie. Het gaat hier vaak om een kleine tot middelgrote badkamer en een renovatie op kleine schaal.
 • Middenklasse badkamer renovatie

  Een middenklasse badkamer renovatie kost ongeveer tussen de €10.000,- en €13.000,- inclusief materiaal, sanitair en installatie. Vaak gaat het hierbij om kleine tot middelgrote badkamers met een iets exclusievere stijl, zoals badkamers met houtlook meubelen.
 • Luxe badkamer renovatie

  Een luxe badkamer renovatie kost meer dan €13.000,- inclusief materiaal, sanitair en installatie. Voor dit bedrag krijg je een spectaculaire badkamer. Het gaat hierbij vaak om maatwerk. Bij een premium, ofwel luxe renovatie, kun je denken aan badkamers met een groot oppervlakte of badkamers waaraan high-end features, zoals vloerverwarming of high-end douches en baden worden toegevoegd. Soms kan het ook gaan om projecten waarbij de badkamer wordt vergroot.

Prijzen exclusief sanitair en materialen

Wat kost een badkamer renovatie zonder sanitair en materialen? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de materialen zelf aan te schaffen en het vervolgens door een installateur te laten plaatsen. Wanneer je hiervoor kiest nemen de montagekosten flink toe. Dit komt doordat de installateur meer risico loopt en het werk mogelijk wat meer tijd kost.

Als de installateur tijdens de montage materialen beschadigt dan zijn de kosten voor de opgelopen schade voor rekening van de installateur. Verzekeringen dekken namelijk vaak maar een klein bedrag, of helemaal niets in het geval van opgelopen schade.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat de installateur rekening moet houden met de levertijd van de materialen. Dit kan resulteren in werkvertraging en dat leidt weer tot een langer bouwproces en hogere arbeidskosten.

Kortom: zelf materiaal en sanitair aanschaffen en de installatie door een specialist laten uitvoeren is niet altijd de voordeligste en beste optie. Door een complete badkamer renovatie bij een aannemersbedrijf, ofwel badkamerspecialist, te laten uitvoeren kan je een stuk goedkoper uitkomen.

Wat kost een badkamer renovatie als je de materialen en het sanitair zelf aanschaft?

Hieronder volgt een overzicht van de geschatte kosten voor de installatie van de badkamer zonder materialen en sanitair:

 • Budget badkamerinstallatie: Minder dan €5.500,-
 • Basic badkamerinstallatie: Tussen €5.000,- en €5.500,-
 • Middenklasse badkamerinstallatie: Tussen €6.000,- en €6.500,-
 • Luxe badkamerinstallatie: meer dan €7.000,-

Badkamerspecialist inschakelen of zelf doen?

Een badkamer renoveren is geen eenvoudige klus. Het kost veel vrije tijd en je moet ook nog eens een handige klusjesman zijn om het goed voor elkaar te krijgen. Verzeker jezelf van een mooi resultaat en besteed het uit aan een professional.

Een badkamerspecialist (aannemer) vinden

Zodra je een idee hebt van wat je wilt is het tijd voor de volgende stap. Met deze informatie kun je nu namelijk offertes bij aannemers, ofwel badkamerspecialisten, gaan aanvragen.

Via onze website kun je op zoek gaan naar vakmannen die gespecialiseerd zijn in het renoveren van badkamers. Vervolgens kun je direct offertes aanvragen bij deze bedrijven. Aannemersbedrijven bij jou in de buurt zullen vervolgens persoonlijk contact met je opnemen om een offerte op maat op te stellen. Vraag hier gratis offertes op maat aan voor een badkamer renovatie.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: