Hoeveel kost een aanbouw?

#Aannemers #Aanbouw #Kosten

Gezinnen groeien, behoeftes veranderen en soms heb je gewoon meer ruimte nodig. Maar wat als een nieuw huis niet binnen je budget past of je gewoon liever niet wilt verhuizen? Een manier om dan meer ruimte in huis te creëren is het plaatsen van een aanbouw.

Ben je van plan om een aanbouw te laten plaatsen maar heb je geen idee hoeveel dit ongeveer kost? Lees dan dit artikel om een (grove) inschatting van de kosten te krijgen en daarnaast een beeld te krijgen van de factoren die een belangrijke rol spelen bij de kosten. Wil je specifiek voor jouw aanbouw de kosten weten? Vraag dan online via onze website offertes bij aannemers voor een aanbouw aan.

De kosten van een aanbouw

Er zijn drie factoren die de kosten van een aanbouw beïnvloeden:

Kostenfactor 1. De grootte van de aanbouw

De grootte van de aanbouw is de grootste factor bij het bepalen van de prijs. Hoe groter je aanbouw hoe meer je ervoor betaalt. De gemiddelde kosten van het plaatsen van een aanbouw variëren nogal. Om een goed beeld te schetsen van wat een aanbouw kost hebben we een aantal voorbeelden van die kosten op een rij gezet:

  • Kleine aanbouw
    De prijs voor een kleine, ofwel goedkope aanbouw bedraagt ongeveer €15.000,-. De grootte van de aanbouw is dan ongeveer 6 m2.
  • Middelgrote aanbouw
    Een middelgrote aanbouw kost ongeveer tussen de €20.000,- en €30.000,-. De grootte van de aanbouw ligt dan ongeveer tussen de 6 en 12 m2.
  • Grote aanbouw
    Een grote, ofwel luxe aanbouw kost ongeveer €60.000,-. De aanbouw is dan groter dan ongeveer 12 m2.

Kostenfactor 2. De stijl van de aanbouw

De daadwerkelijke prijs is daarnaast afhankelijk van nog een aantal factoren. Een andere factor die een rol speelt bij de kosten is de stijl van de aanbouw. We kunnen een aanbouw in drie verschillende stijlen onderscheiden: Standaard, Modern en Klassiek.

Als je de uitstraling van je woning zoveel mogelijk wilt behouden, dan kies je voor de standaardstijl. Naast de standaardstijl is het mogelijk om voor de klassieke of moderne stijl te kiezen. De standaardstijl is over het algemeen de voordeligste keuze. Een aanbouw met standaardstijl kost vaak net iets minder dan een aanbouw met een moderne of klassieke stijl.

Kostenfactor 3. Maatwerk of prefab

Er zijn twee soorten methodes om een aanbouw te realiseren. Zo heb je de keuze uit een prefab ofwel kant en klare aanbouw, of je kunt ervoor kiezen om de aanbouw op maat, steen voor steen te laten metselen. Een prefab is vaak de goedkoopste oplossing.

Daarnaast heb je bij deze optie ook minimale overlast. Dit komt doordat je aanbouw grotendeels al geproduceerd is en als het ware alleen in elkaar moet worden gezet of getransporteerd moet worden.

Alhoewel een prefab aanbouw goedkoper is dan traditioneel bouwen heeft het ook zijn nadelen. Zo kan een prefab aanbouw niet altijd aan je wensen en specifieke eisen voldoen. Dit in tegenstelling tot traditioneel bouwen waar er goed naar je wensen geluisterd kan worden.

Moet je voor een aanbouw een architect inschakelen? 

Dit hangt af van de complexiteit van de aanbouw. Voor het plaatsen van een kleine aanbouw is vaak alleen een aannemer nodig. Een aannemer is namelijk in staat om dit werk zonder de hulp van een architect uit te voeren. Maar als het gaat om een complexe aanbouw waarbij er tevens sprake is van ingewikkelde wijzigingen voor de woning dan is een architect aan te raden.

Vaak denken mensen dat een architect alleen op grote en peperdure projecten zit te wachten. Er zijn echter een hele hoop architecten die specifiek in het plaatsen van een uitbouw gespecialiseerd zijn. Een architect kost voor een project als een aanbouw ongeveer tussen €1.000 en €2.500. Dit is slechts een grove indicatie van de kosten, inclusief ontwerp en begeleiding.

Zoals eerder gezegd is het niet altijd noodzakelijk om een architect in te schakelen. Bij een niet al te complexe aanbouw is een aannemer voldoende.

Een aannemer voor een aanbouw vinden

Zodra je een idee van de grootte van de aanbouw en de materialen hebt, is het tijd voor de volgende stap. Met deze informatie kun je nu namelijk offertes bij aannemers gaan aanvragen.

Via onze website kun je op zoek gaan naar vakmannen die gespecialiseerd zijn in aanbouw- en uitbouwwerkzaamheden. Vervolgens kun je direct offertes aanvragen bij deze bedrijven. Aannemersbedrijven in jouw buurt zullen vervolgens persoonlijk contact met je opnemen om een offerte op maat op te stellen. Vraag hier gratis offertes aan voor een aanbouw.

*Kosten en prijzen in dit artikel dienen alleen ter indicatie gebruikt te worden.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: