De uitstraling van je woning wordt voor een groot gedeelte bepaald door de gevel. Ziet de gevel van je huis er netjes uit, dan heeft het pand een mooie uitstraling. Ziet de gevel er niet zo netjes uit, dan heeft dit een negatieve invloed op het gehele pand. Gelukkig kun je hier iets aan doen.

Als je de buitenmuur van jouw woning laat schilderen, ziet deze er namelijk weer snel helemaal netjes uit. Zelfs een hele vieze buitenmuur of een buitenmuur met beschadigd schilderwerk is na een schilderbeurt weer in goede staat.

Waarom je gevel laten schilderen?

Door je gevel regelmatig te laten schilderen, ziet je huis er strak uit. Ben je niet tevreden over de huidige uitstraling van je woning? Dan kun je hier verandering in brengen door het schilderwerk van je gevel onder handen te laten nemen.

Daar komt nog bij dat je de levensduur van je woning kunt verlengen door het schilderwerk goed te onderhouden. Je investeert eenmalig in de diensten van een professionele schilder, maar deze investering verdien je wel terug. Dit komt omdat jouw huis langer mee gaat en bij een eventuele verkoop bovendien meer waard is.

Gevel schilderen in vijf stappen

Wil je jouw buitenmuur schilderen? Dan kun je niet zomaar een pot verf en een roller pakken. Je moet het schilderwerk namelijk wel goed voorbereiden. Hoe je dit doet, lees je in onderstaand stappenplan. Ook lees je in onderstaande stappen hoe het schilderen uiteindelijk in zijn werk gaat.

 • Stap 1: maak de buitenmuur schoon

  Voor je jouw buitenmuur kunt schilderen, moet je de muren eerst goed schoonmaken. Mos, algen en alle andere viezigheden moeten volledig verwijderd worden. Dit kun je doen met speciale schoonmaakmiddelen, maar ook met een hogedrukspuit.

 • Stap 2: controleer de voegen

  Vervolgens controleer je de voegen van je buitenmuur. Voegen die wat afgebrokkeld zijn, krab je uit. Doe je dit niet, dan ziet het eindresultaat van je harde werken er minder netjes uit en dit is natuurlijk zonde. Vervolgens repareer je de voegen - mocht dit nodig zijn - dit lijkt lastig maar in feite is dit niet zo moeilijk. Je neemt een flinke hoeveelheid voegmortel en een voegspijker en je zorgt ervoor dat alle voegen in jouw buitenmuur er weer netjes uit zien.

 • Stap 3: de hoeken schilderen

  Als je buitenmuur helemaal schoon is en de voegen er netjes uitzien, begin je met schilderen. Je begint met het schilderen van de hoeken, die je voorziet van een laag verf. Let op: het is verstandig de grond onder de muur te bedekken met een zeil, mocht je morsen dan ligt de verf op het zeil en niet op de grond. Zo voorkom je onnodige vervuiling van je tuin.

 • Stap 4: schilderen van grote oppervlakken

  Als je de hoeken hebt gedaan en deze er netjes uitzien begin je met schilderen van de grote oppervlakken, die je met een roller verft. Eventueel plak je bepaalde delen van de muur af, zodat hier geen verf op kan komen.

 • Stap 5: voor de tweede keer schilderen

  Vaak is één laag verf niet voldoende op de buitenmuur van je woning. Om het eindresultaat helemaal aan je eisen, wensen en verwachtingen te laten voldoen, breng je nog een laag verf aan. Dit doe je door stap 3 en stap 4 te herhalen.

Zelf de gevel schilderen of uitbesteden?

Je kunt je gevel zelf schilderen, maar je kunt er ook voor kiezen om de schilderklus uit te besteden aan een expert. Schilder je je gevel zelf, dan bespaar je geld. Wel ben je hier veel tijd mee kwijt. Het schilderen van een gevel kost namelijk veel tijd, ook als de gevel van je huis helemaal niet zo groot is.

Daarnaast heb je bij het zelf schilderen van de gevel, niet de garantie dat het eindresultaat aan je eisen en verwachtingen voldoet. Ook als je flink je best doet, kan er iets mis gaan. Huur je een professionele schilder in om jouw gevel te schilderen, dan heb je wel de garantie op een mooi resultaat.

Tot slot is het simpelweg gemakkelijker een klus als het schilderen van je gevel uit te besteden aan een expert. Het schilderen zelf is nog niet zo lastig, maar het repareren van het kapot voegwerk bijvoorbeeld wel. Je kunt dit wel zelf doen, maar hier ben je wel veel tijd mee kwijt. Daarbij moet je ook een steiger huren om veilig te kunnen werken. Huur je een expert in, dan hoef je niet naar je gevel om te kijken en heb je aan het einde van de dag toch een prachtige buitenmuur.

Wanneer je de gevel wilt laten schilderen door een professionele schilder, dan kan je op onze website op zoek gaan naar schildersbedrijven.

Je gevel laten schilderen: wat zijn de kosten?

Huur je een professionele schilder in voor het behandelen van je gevel? Dan betaal je hier uiteraard bepaalde kosten voor. De kosten die je aan de schilder moet betalen, zijn afhankelijk van het oppervlak van je gevel, het tarief van de schilder en de verf die de schilder gebruikt.

Voor een buitenschilder betaal je gemiddeld tussen de 35 en 40 euro per vierkante meter inclusief verf en btw om je gevel te laten schilderen.

Heb je een grote gevel? Dan zijn je kosten logischerwijs hoger dan bij je buurman, die lagere kosten heeft door zijn kleinere gevel. In ons artikel "Buitenschilderwerk: wat zijn de kosten?" kan je uitgebreider lezen over de kosten van een buitenschilder.

De kosten van het schilderwerk berekenen

Stel, je gevel is 3 bij 7 meter. Dit betekent dat jouw gevel in totaal 21 vierkante meter groot is. Wil je de gevel laten schilderen, dan betaal je in dit geval tussen de 735 en 840 euro.

Let op: bij deze rekenvoorbeelden is alleen de voorzijde van je huis voorzien van een laag verf. Wil je de gehele buitenzijde van je huis laten schilderen, dan moet je de totale oppervlakte van je gevel berekenen om de kosten te achterhalen.

De beste manier om de totale kosten van het schilderen te berekenen, is door een offerte bij schilders aan te vragen. Doe dit bij meerdere schilders, zodat je de tarieven goed kunt vergelijken.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: