EPDM Dakbedekking
Het leggen van de juiste dakbedekking is onmisbaar om je woning te beschermen tegen waterschade. Dat is vooral voor platte daken het geval. Die zijn veel gevoeliger voor water. Er worden steeds meer kunststofmaterialen gebruikt als dakbedekking. Vooral EPDM, een synthetisch rubber, is populair als dakbedekking en zeker voor platte daken. Is ook jouw dakbedekking aan vernieuwing toe en zoek je naar het juiste materiaal. Om de juiste keuze te maken moet je zowel de voor- als de nadelen van de verschillende materialen tegen elkaar afwegen.
Wat is EPDM?
EPDM is een verzamelnaam voor alle synthetische rubbers. De meerderheid heeft die ethyleen, propyleen en dieen monomeer als belangrijkste ingrediënt. Er is een groot verschil tussen deze chemisch samengestelde rubbers en natuurrubbers. Het klassieke rubber is als natuurproduct is het resultaat van het sap van rubberbomen. Chemisch samengestelde rubber werd uiteindelijk een soepel en elastisch materiaal met een hoge weerstand tegen temperatuursverschillen.
Dakbedekking voor platte daken
In principe is samengestelde rubber zowel zowel geschikt als voor dakbedekking voor hellende als voor platte daken. Vanwege zijn grote elasticiteit en soepelheid wordt dit materiaal vooral gebruikt als bedekking bij platte daken. EPDM heeft ook een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en kan koud geplaatst worden. Daarnaast is het ook makkelijk recycleerbaar. Het is dus ook een milieuvriendelijk materiaal. In principe kun je een dakbedekking met EPDM zelf plaatsen. Maar dat is toch niet aan te raden. Om problemen te voorkomen laat je dit best aan een professionele dakdekker over.
Weinig onderhoud
EPDM is een gebruiksvriendelijk materiaal als dakbedekking. Tijdens het plaatsen komen er geen hoge temperaturen aan te pas zoals dat bij andere materialen zoals roofing wel het geval is. Het leggen van zo’n dakbedekking is dus veel veiliger want geen brandgevaar. Je betaalt bij het gebruik van EPDM als dakbedekking dus ook geen hoge verzekeringspremie zoals bij het gebruik van een bitumen zoals roofing het geval is. Je dakbedekking in EPDM is duurzaam en heeft daardoor een lange levensduur. Deze dakbedekking heeft nochtans weinig of geen onderhoud nodig. Deze synthetische soort rubber maakt vorming van algen en mossen onmogelijk. Dat verkleint meteen ook het risico op slijtage en (dure) herstellingen. Het enige wat je eventueel moet doen bij je deze dakbedekking is eventuele bladeren verwijderen.
Duurzaam met lange levensduur
Besluitt je je dak met EPDM te bedekken? Kies dan voor de Europese soort die gaat makkelijk vijftig jaar en zelfs langer mee. Je moet dus nauwelijks naar je dakbedekking omkijken en toch blijf je van alle zorgen gespaard. Lekken komen bij dit materiaal nauwelijks voor. Dat is vooral het geval als je je dak door een professionele dakbedekker laat plaatsen. Plaats je je dakbedekking zelf, dan loop je een veel groter risico op problemen. Je beschikt dan ook niet over een garantie. Dat zou je wel eens zuur kunnen opbreken. EPDM folie doet het overigens ook uitstekend op het vlak van waterdichtheid. Dankzij zijn grote elasticiteit is dit materiaal ook uitstekend bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden en grote temperatuursverschillen.
EPDM bedekking is naadloos
Een bedekking met EPDM wordt naadloos gelegd en dat is uiteraard een belangrijk voordeel. Met een grote folie werkt men al een grote oppervlakte af. Dat is niet alleen voordelig. Naden zoals bij roofing zijn gevaarlijk voor lekken terwijl naadloos ook veel mooier is dan een dak vol naden.versus talrijke naden.
EPDM wordt snel geplaatst
De plaatsing van een EPDM bedekking verloopt veel sneller dan met om het even welk ander materiaal. Er komen geen risicovolle bewerkingen (bijvoorbeeld branden bij roofing) aan te pas en is dus veel minder arbeidsintensief. Daardoor worden de kosten van zo’n dakbedekking sterk gedrukt. Zeker bij nieuwbouw is EPDM uitstekend als bedekking.
Kleiner risico op beschadiging
In tegenstelling met een roofing bedekking kun je met EPDM je dak probleemloos belopen en dit zowel in de zomer als in de winter. Zo is je risico op beschadiging veel kleiner.
Water recuperatie
Een plat dak met EPDM is uitstekend geschikt voor het recupereren van regenwater. Ook dat zorgt voor een belangrijke besparing. Bij het gebruik van bitumen zoals roofing is dat veel moeilijker. In contact met regenwater zorgt roofing voor een afscheiding zodat je filters moet plaatsen om het regenwater te zuiveren. In het andere geval moet je regelmatig een nieuwe coating aanbrengen.
Is een groendak met een EPDM dakbedekking een goede combinatie?
Naast zijn hoge elasticiteit is EPDM niet alleen bestand tegen alle weersinvloeden en grote temperatuurschommelingen maar ook tegen de vorming van wortels. Daarom is EPDM ook een geschikt materiaal als dakbedekking bij groendaken. Een groendak is een natuurlijke en duurzame dakbedekking die bovenop de bestaande bedekking gelegd wordt. Je kunt kiezen tussen twee soorten groendagen, namelijk:
- Een intensief groendak of daktuin: is vergelijkbaar met een klassieke tuin. Kan zowel uit gras, struiken en zelfs bomen of een combinatie ervan bestaan. Bij dit soort groendak is de dakconstructie van groot belang. Die moet het volledige gewicht kunnen dragen.
- Een extensief groendak: de begroeiing van dit soort dak bestaat vooral uit mossen, grassen en vetplantjes. In vergelijking met een intensief groendak vraagt dit weinig onderhoud en zorgt voor een veel kleinere belasting van je dak
De belangrijkste voordelen van een groendak zijn:
- Beschermt tegen schadelijke milieueffecten
- Langere levensduur van je dakbedekking
- Zorgt voor kleinere temperatuurschommelingen in huis waardoor je energiefactuur daalt
- Beschermt tegen alle weersomstandigheden en vooral tegen regen, hagel en wind
- Is minder belastend voor het rioleringssysteem
- Milieuvriendelijk als gevolg van een lagere CO2 uitstoot
Voordelen van een combinatie groendak en een EPDM bedekking
EPDM is uitstekend als bedekking bij een groendak. Er zijn immers maar weinig dakbedekkingen die bestand zijn tegen wortelvorming. En dat is uiteraard nodig bij een groendak. Een combinatie van EPDM met een groendak gaat tot driemaal langer mee dan een traditioneel dak. Vanwege zijn milieuvriendelijkheid geven heel wat gemeenten zelfs een subsidie bij de combinatie van een groen dak met een EPDM dakbedekking. Deze overheidsvergoeding hangt af van de oppervlakte van je dak. Naast deze subsidie geeft het ook een belangrijke meerwaarde aan je woning.
Besluit je een dakbedekking met EPDM aan te leggen? Laat dit dan doen door een professionele dakbedekker. Zo voorkom je achteraf heel wat problemen.