Dakkapel plaatsen: wel of geen vergunning nodig?

#Aannemers #Verbouw #Kosten #Dakkapel #Vergunning

Ben je van plan om een dakkapel te plaatsen maar weet je niet of je een vergunning bij de gemeente moet aanvragen? Of er een vergunning nodig is hangt onder andere af van de plaatsing en de grootte van de dakkapel. Wanneer de dakkapel aan bepaalde voorwaarden voldoet mag je de dakkapel vergunningsvrij laten bouwen.

In dit artikel leggen we precies uit wanneer je wel of geen vergunning hoeft aan te vragen voor een dakkapel. We bespreken de verschillende factoren waar je rekening mee moet houden als je een dakkapel wilt laten plaatsen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Dakkapel vergunningsvrij laten plaatsen
 • Wanneer je wel een vergunning moet aanvragen.
 • De kosten van een dakkapel.
 • Het wel of niet uitbesteden van de klus.

Wil je graag weten wat een dakkapel voor jouw situatie gaat kosten? Vraag dan via Vakmanvinden.nl vrijblijvend offertes op maat aan voor een dakkapel en kom in contact met meerdere aannemers bij jou uit de regio.

Dakkapel vergunningsvrij laten plaatsen

Wanneer je een dakkapel wilt laten plaatsen, dan gelden er verschillende regels waar je je als consument aan moet houden. Zo zijn er regels opgesteld door de Rijksoverheid over het wel of niet nodig hebben van een vergunning. Wanneer je hier aan voldoet mag je vergunningsvrij een dakkapel plaatsen:

 1. De dakkapel wordt aan de achterkant of zijkant gebouwd. De zijkant van het dak wijst niet naar een openbaar gebied, denk hierbij aan een weg of bos.
 2. De dakkapel die geplaatst gaat worden heeft een plat dak.
 3. De dakkapel is niet hoger dan 175 cm, deze afstand is gemeten vanaf de voet van de dakkapel.
 4. De dakkapel ligt meer dan 50 cm boven de voet van het dak, daarbij is de onderkant van de dakkapel niet verder verwijderd dan 100 cm vanaf de voet van het dak.
 5. De bovenkant van de dakkapel ligt meer dan 50 cm van de nok verwijderd.
 6. De zijkanten van de dakkapel zijn meer dan 50 cm verwijderd van het dakvlak (grenslijn tussen twee woningen)
 7. Ook mag de dakkapel niet geplaatst worden op een tijdelijke woning of woongebouw (woonkeet/woonwagen).

Zie voor meer informatie de brochure van de Rijksoverheid over over vergunningsvrij bouwen en verbouwen van dakkapellen.

Uitzondering dakkapel aan de voorkant vergunningsvrij

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij je een dakkapel ook aan de voorkant vergunningsvrij mag plaatsen. Daarbij moet je wel voldoen aan bovenstaande punten twee tot en met zes. De gemeente kan je verder informeren of een dakkapel binnen het bestemmingsplan is toegestaan en er geen welstandseisen gelden.

Wanneer moet je een vergunning aanvragen?

Wanneer je dakkapel voldoet aan de bovenstaande voorwaarden, dan kun je zonder omgevingsvergunning deze dakkapel plaatsen. Hierbij moet je wel rekening houden met de regels die staan in het bouwbesluit, deze regels moeten worden nageleefd. Je bent als consument hier verantwoordelijk voor als je gaat verbouwen.

Wanneer je niet aan deze voorwaarden voldoet, dan moet je een vergunning aanvragen voor het plaatsen van een dakkapel. Je moet dan een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente, tot oktober 2010 heette dit een bouwvergunning. De volgende stappen moet je dan ondernemen:

 1. De omgevingsvergunning dien je in bij de gemeente.
 2. De gemeente controleert de aanvraag op z’n volledigheid, is dit niet het geval dan krijg je schriftelijk te horen wat er mist in je aanvraag.
 3. De gemeente beoordeelt de aanvraag op de geldende regels en voorschriften.
 4. Binnen 8 weken krijg je van de gemeente bericht of je aanvraag goedgekeurd wordt.

Wanneer de aanvraag van je vergunning bij stap 2 onderdelen mist, dan wordt de tijd die je nodig hebt om alles in orde te maken bovenop de 8 weken gerekend. Voorkom vertraging en laat je opdracht uitvoeren door een aannemer die ervaring heeft in soortgelijke projecten.

De kosten van een dakkapel

De kosten van het plaatsen van een dakkapel zijn per situatie verschillend, wel geven we hieronder een gemiddelde indicatie over wat de kosten ongeveer zullen zijn. De kosten hangen af van meerdere factoren, denk hierbij aan: vergunning, grootte, stijl en materiaal.

De kosten van een vergunning voor een dakkapel

Wanneer je een vergunning nodig hebt voor het laten plaatsen van een dakkapel dan dien je bij de gemeente een omgevingsvergunning aan te vragen. Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning moet je kosten aan de gemeente betalen. De kosten van een omgevingsvergunning verschillen sterk per gemeente. Deze kosten liggen ongeveer tussen de €150,- en €600,-. Wanneer je de dakkapel vergunningsvrij kan laten bouwen heb je deze kosten dus niet.

De grootte van de dakkapel

Om een goed beeld van de kosten te krijgen, geven we een indicatie van de kosten per type dakkapel. Onderstaande indicatie is inclusief btw en plaatsing

 • Klein: Een kleine dakkapel met een breedte tussen de 150-250 cm kost tussen de €3.000,- en €3.500,-. Deze dakkapel heeft een vast raam en een draairaam.
 • Middelgroot (meest gekozen): Veel mensen kiezen voor een dakkapel van 300-350 cm breed. Voor een middelgrote dakkapel betaal je tussen de €4.000,- en €4.500,-. Dit is een dakkapel met een vast raam en twee tot drie draairamen.
 • Groot: Als je veel ruimte wilt, kies dan voor een grote dakkapel. Een dakkapel van 400- 500 cm breed kost tussen de €4.600,- en €5.300,-. Deze dakkapel heeft twee vaste ramen en twee tot drie draairamen.

De stijl van de dakkapel

Tijdens de introductie van de dakkapel werden dakkapellen op maat gemaakt. Tegenwoordig kun je ook voor een voorgefabriceerde (prefab) dakkapel kiezen. De kosten verschillen per aannemer, het is daarom verstandig om meerdere aannemers te benaderen, wanneer je een dakkapel wilt laten plaatsen.

 • Prefab dakkapel: Industrieel geprefabriceerde dakkapellen (prefab dakkapellen) zijn voorgefabriceerde dakkapellen. Prefab dakkapellen kunnen als geheel of als onderdelen aangeboden worden. Na de fabricage van de dakkapel duurt de plaatsing meestal een dag.
 • Op maat gemaakte dakkapel: Deze dakkapel wordt op locatie op maat gemaakt, deze manier van plaatsen neemt dan ook de nodig tijd in beslag. Hierbij heeft een op maat gemaakte dakkapel wel het voordeel dat deze helemaal naar wens wordt gemaakt. Er zijn meer mogelijkheden dan een prefab-versie, aangezien er geen sprake is van standaard fabricage.

Het materiaal van de dakkapel

Kies je voor een houten dakkapel of een dakkapel van kunststof?

 • Hout: Een houten dakkapel zorgt voor een traditionele en natuurlijke look. Hoewel een houten dakkapel vaak goedkoper is dan een kunststof dakkapel, dient er wel meer aandacht aan onderhoud te worden besteed.
 • Kunststof: Kunststof dakkapellen zijn duurzaam en hebben weinig onderhoud nodig. Normaliter heeft een dakkapel van kunststof een moderne uitstraling, tegenwoordig kan het er ook klassiek uitzien. Dit maakt dat het ook voor oudere huizen geschikt is. Een nadeel van kunststof dakkapellen is dat ze vaak duurder zijn, wel heeft een kunststof dakkapel minder onderhoud nodig.

Uitgebreide informatie over de kosten van de plaatsing van een dakkapel vind je in ons artikel: Wat kost een dakkapel?

Het wel of niet uitbesteden van de klus

Wanneer je een goede klusser bent, met de nodige ervaring in het plaatsen van een dakkapel, dan zou je zelf een dakkapel kunnen maken en plaatsen. Hou er wel rekening mee dat mochten er dan problemen ontstaan dan kun je je op niemand beroepen en moet je de eventuele schade zelf repareren en bekostigen.

Ben je zelf niet in staat om een dakkapel te plaatsen, wees dan niet getreurd. Er zijn meerdere aannemers bij je in de regio die graag deze klus op zich nemen en een dakkapel naar wens voor je realiseren. Vraag daarom vrijblijvend offertes aan voor het plaatsen van een dakkapel, om zo de donkere zolder vaarwel te zeggen en de extra woonruimte te verwelkomen.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: