Buitenschilderwerk: wat zijn de kosten?

#Kosten #Schilders #Schilderen #Buitenschilder #Buitenschilderwerk

Het is verstandig om regelmatig onderhoud te laten plegen aan het schilderwerk aan de buitenkant van je woning. Door de buitenkant van je woning te laten schilderen is je woning beter bestand tegen weersinvloeden zoals zon, regen en wind. Wacht daarom niet te lang en schakel een professionele schilder in.

Voor buitenschilderwerk rekent een schilder ongeveer €35,- tot €45,- per vierkante meter. In dit artikel lees je alles over de kosten van een buitenschilder, welke werkzaamheden er moeten worden uitgevoerd en wanneer je je woning het beste kan laten schilderen.

Wil je exact weten wat het schilderen van jouw woning gaat kosten? Via Vakmanvinden.nl kan je gemakkelijk de kosten van schilders vergelijken door meerdere offertes op te vragen.

Kosten buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk kost gemiddeld €35,- tot €45,- per vierkante meter inclusief verf, btw en overige materialen. In vergelijking met binnenschilderwerk is buitenschilderwerk vaak net iets duurder. Het prijsverschil ontstaat doordat er voor buitenschilderwerk speciale verf moet worden gebruikt en er vaak extra materialen nodig zijn zoals een steiger of een hoogwerker.

In onderstaande tabel staan de indicatie prijzen voor buitenschilderwerk per vierkante meter of per uur:

BuitenschilderwerkKosten*
Per vierkante meter (m²) € 35 – € 45
Per uur € 40 – € 50

*Gemiddelde kosten inclusief materiaal, verf en btw.

Per schilderopdracht verschilt het bedrag, zo wordt er vaak bij kleine klussen een vast tarief berekent per m2. Wanneer het werk gedetailleerder wordt en de schilder dus langer bezig is, rekent hij vaak met een uurtarief.

Buitenschilderwerk: kosten per onderdeel

Als je je woning van buiten laat schilderen dan zullen de volgende onderdelen geschilderd moeten worden:

 • Dakkapel
 • Buitenmuren
 • Buitendeur + deurpost
 • Kozijnen aan de buitenzijde

Om te kunnen berekenen wat de totale kosten zullen zijn van het buitenschilderwerk is het handig om van tevoren vast te stellen welke onderdelen van je woning er precies geschilderd moeten worden. Zo kan je de geschatte kosten per onderdeel bij elkaar optellen om de totale kosten te berekenen. In onderstaande tabel kan je de kosten terugvinden per onderdeel:

OnderdeelKosten buitenschilderwerk*
Dakkapel € 400 - € 900
Buitenmuren € 35 - € 45 per m2
Buitendeur + deurpost € 165 per deur
Kozijnen aan de buitenzijde € 225 per kozijn

*Gemiddelde kosten inclusief materiaal, verf en btw.

Kosten per woningtype

Om een duidelijker idee te geven wat het kost om je huis te laten schilderen worden hieronder de gemiddelde kosten per woningtype weergegeven. Per woningtype kan de prijs namelijk veel verschillen.

De kosten voor het aan de buitenkant schilderen van een huis liggen tussen de € 1.000,- en € 6.000,-. Deze grote prijsrange komt door de verschillende grootte van de te schilderen oppervlakte per woningtype. In onderstaande tabel staan de kosten weergegeven per woningtype. Zo heb je een idee wat het ongeveer gaat kosten als je jouw huis aan de buitenkant laat schilderen.

WoningtypeKosten buitenschilderwerk*
Appartement € 1.000 – € 1.500
Tussenwoning € 1.750 – € 2.500
Hoekhuis/2 onder 1 kap € 3.000 – € 4.500
Vrij staande woning € 5.000 – € 6.000

*Prijs is inclusief btw, arbeidskosten en materiaalkosten

Belangrijke factoren die meespelen in de kosten

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden als je een buitenschilder contact voor schilderwerk. Zo moet je letten op:

 • De kwaliteit van de verf:

  Er zijn verschillende soorten verf, voor elk oppervlak is er een bijpassende verf soort. Het is daarom belangrijk dat de schilder de juiste verf aanbrengt, om zo het oppervlak dat geschilderd moet worden in goede staat te houden.

 • De grootte van de opdracht:

  Vaak krijg je bij een buitenschilder een korting op de offerte als je een groot oppervlak laat schilderen. Een goede tip is om aan je buren te vragen of zij ook buitenschilderwerk willen laten uitvoeren. Hierdoor kan je het schilderwerk combineren en dus allebei geholpen worden met een korting op de offerte.

 • Het gebruik van materialen:

  Wanneer een buitenschilder bijvoorbeeld een steiger moet plaatsen om de gevel te schilderen, zal hij deze kosten in rekening moeten brengen.

Werkzaamheden van een buitenschilder

Wanneer je van plan bent om buitenshuis de boel op te knappen, dan is het verstandig om te kijken of een buitenschilder de werkzaamheden doet die je wilt uitvoeren. Een buitenschilder kan een hoop verschillende werkzaamheden oppakken, denk hierbij aan:

 • Het schilderen van deuren en kozijnen
 • Het schilderen van een dakkapel
 • Het schilderen van een gevel
 • Het schilderen van een schuur/tuinhuis
 • Oppervlakken voorbereiden voor schilderwerk
 • Het leveren van materialen
 • Het oppervlak beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals regen, rot, vuil en vorst.

Wanneer je het buitenschilderwerk bijhoudt met regelmatig onderhoud heeft dat een gunstige invloed op de levensduur. Als je te lang wacht met schilderen kan de kwaliteit van het oppervlak achteruit gaan. Het is vaak op de langer termijn goedkoper om tijdig een schilder in te huren. Zo voorkom je dat de houten kozijnen moeten worden vervangen.

Buitenschilderwerk moet je eens in de vijf jaar laten uitvoeren. Na die vijf jaar raakt de beschermende laag die verf biedt snel uitgewerkt. Dat geldt voornamelijk voor schilderwerk wat gericht is op het zuiden en het westen. Daar zorgt meer zonlicht en meer neerslag sneller voor beschadiging van het schilderwerk. Zodra het schilderwerk beschadigd is (blaasjes of scheurtjes vertoont) is het belangrijk om het schilderen niet te lang meer uit te stellen. De kwaliteit van voornamelijk hout raakt na die tijd aangetast. Zo kan er bijvoorbeeld houtrot optreden.

Wanneer het werk uitvoeren?

In Nederland hebben we te maken met wisselende weersomstandigheden. Zo is het niet altijd mogelijk om buitenschilderwerk uit te voeren. Denk hierbij aan koude temperaturen, waardoor de verf lang moet drogen. Bij regen kan er vocht tussen de verflagen komen, waardoor de verf niet goed kan hechten.

Ook is het niet verstandig om een schilder met te warme buitentemperaturen te laten schilderen, omdat de verf dan te snel droogt waardoor je onzuiverheden krijgt in het schilderwerk. Een goede dag om te schilderen is een droge dag met een temperatuur tussen de 5 en 25 graden.

Het is lastig om een goede periode aan te wijzen om te schilderen. Zo kan je tegenwoordig ook in de winter met zachte temperaturen buiten schilderen (met uitzondering van extreme weersomstandigheden). Tegenwoordig beschikken schilders namelijk over moderne methodes om het schilderwerk af te schermen en speciale verf die extra snel droogt. Hierdoor kan de kwaliteit ook in de wintermaanden gewaarborgd worden.

In de winter kan je ook nog eens tot wel 30% aan kosten besparen op je offerte. Een winterschilder kost namelijk 10% tot 30% minder, omdat schilders in de winter vaak minder werk hebben. Lees hier meer over de winterschilder.

Waarom een professional inschakelen?

Buiten schilderen lijkt een eenvoudig doe-het-zelf project maar het is helaas moeilijker dan je denkt. Als consument kan je natuurlijk zelf aan de slag met verf en kwast, maar alleen een geoefende hobby-schilder zet net zo’n mooi resultaat neer als een professionele schilder. Een echte vakman zorgt niet alleen voor een strak opgeleverd schilderwerk, maar zorgt er ook voor dat jouw kozijnen langer mee gaan.

Wil je verzekerd zijn van goed schilderwerk? Schakel dan een professionele buitenschilder in en krijg het allerbeste resultaat.

De kosten in dit artikel zijn ter indicatie genoemd en zijn voor iedere opdracht verschillend. Het is dan ook verstandig om offertes op te vragen bij verschillende buitenschilders om zo de prijzen te vergelijken. Vraag daarom via onze website offertes aan en kom snel in contact met schilders bij jou in de buurt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: