Behangklaar oppervlak: glad laten stuken

#Kosten #Stukadoors #Stucwerk #Muur #Sauswerk

Nieuwbouwwoningen worden doorgaans behangklaar opgeleverd. Dit betekent dat de muren grof gestukt zijn. Je kunt een behang aanbrengen op een muur die behangklaar gestukt is, maar het is niet mogelijk hier overheen te schilderen.

Wil je de muren in jouw woning een ander kleurtje geven? Dan moeten deze muren eerst glad gestukt worden door een stukadoor.

Het stuken van een muur om deze te kunnen schilderen, wordt ook wel sausklaar stuken genoemd. Op deze pagina lees je meer over dit stucwerk. Zo lees je waarom je jouw muren sausklaar moet laten stuken voor je kunt schilderen, maar ook wat dit ongeveer kost.

Wil je weten wat het glad laten stuken van de muren in jouw woning exact gaat kosten? Vraag dan offertes aan bij meerdere stukadoors.

Waarom een muur glad laten stuken?

Een muur die behangklaar gestukt is, heeft een grof oppervlak. Smeer je hier verf overheen dan blijft de muur grof, dit ziet er niet mooi uit. Bovendien hecht verf niet goed op een grove muur die enkel behangklaar gestukt is. Wil je de muren in jouw woning toch verven, dan moet je ervoor zorgen dat de muren sausklaar gestukt zijn. Is dit niet het geval, dan moet het oppervlak nog sausklaar gestukt worden.

Na het sausklaar stuken van de muren in jouw huis, zijn deze helemaal glad. Nu kun je hier met gemak een laag verf overheen smeren. Het eindresultaat: een gladde muur met een mooi kleurtje.

Behangklaar of sausklaar stuken?

Wil je een behangetje aanbrengen op de muur, dan kun je de betreffende wand behangklaar laten stuken. Wil je de muur verven, dan is behangklaar stucwerk niet ideaal. In dit geval moet je jouw wanden altijd sausklaar laten stuken. Dit geldt ook voor een wand die je wilt verven met eenvoudige grondverf.

Is jouw nieuwbouwwoning behangklaar opgeleverd en wil je deze verven, laat dan een stukadoor langskomen om het oppervlak glad te laten stuken. 

Sausklaar stuken uitbesteden: de drie belangrijkste voordelen

Veel mensen kiezen ervoor hun wand(en) zelf te schilderen. Dit is zeker mogelijk, maar het zelf (behangklaar of sausklaar) stuken van een of meerdere wanden is een stuk minder eenvoudig. Wij raden je dan ook altijd aan dit over te laten aan een professionele stukadoor. Ook profiteer je in dit geval van drie interessante voordelen:

  • Ten eerste weet je bij een professionele stukadoor altijd zeker dat jouw wand of wanden netjes afgewerkt worden. Ga je de wand of wanden zelf afwerken, dan heb je deze garantie zeker niet. En heb je jouw wand of wanden niet netjes afgewerkt? Dan zie je dit zeker door de laag verf heen. Je kunt dan beter een expert inhuren als je een mooi eindresultaat wil.
  • Ten tweede kan de stukadoor niet alleen eenvoudig stucwerk uitvoeren, maar ook eventuele grote beschadigingen in de muur wegwerken. Zelfs grote gaten in de muur kan de stukadoor helemaal laten verdwijnen, waar dit zonder enige expertise vrijwel onmogelijk is.
  • Tot slot bespaar je veel tijd door jouw wand of wanden behangklaar of sausklaar te laten stuken door een expert. Zeker als je geen ervaring hebt met stuken, kan het namelijk lang duren voor je jouw wand of wanden behang- of sausklaar hebt gemaakt.

De kosten van sausklaar oppervlak glad laten stuken

Hoeveel je precies moet betalen om jouw wand of wanden sausklaar te laten stuken, is afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan de tarieven van de stukadoor die je inhuurt, maar ook aan het materiaal dat deze stukadoor gebruikt. Sommige stukadoors gebruiken duurdere materialen. Dit wordt vaak doorberekend in de prijs die je als klant betaalt.

Verder zijn de totale kosten van jouw stucwerk uiteraard afhankelijk van het oppervlak dat je glad laat afwerken. Laat je alle wanden in huis sausklaar stuken, dan moet de stukadoor een groter oppervlak afwerken. In dit geval ben je logischerwijs meer geld kwijt dan wanneer je een enkele wand sausklaar laat afwerken. In het laatste geval is het te stuken oppervlak namelijk veel kleiner.

Gemiddelde kosten

De gemiddelde prijs van het sausklaar stuken van een wand bedraagt 9 tot 23 euro per vierkante meter. Deze prijs voor glad stuken is inclusief de materiaalkosten van de stukadoor, de loonkosten van de stukadoor en btw. Bij de ene professional betaal je 9 euro per vierkante meter, bij de andere expert 20 of zelfs 23 euro per vierkante meter. Laat je bijvoorbeeld 15 vierkante meter sausklaar stuken, dan kost dit minimaal 135 euro en maximaal 345 euro.

Wil je jouw woning niet sausklaar laten stuken, maar heb je behangklaar stucwerk nodig? Dan betaal je hier gemiddeld 8 tot 15 euro per vierkante meter voor. Zoals je ziet, is behangklaar stuken voor ieder oppervlak goedkoper dan sausklaar stuken. Echter is het niet verstandig geld te besparen door jouw huis behangklaar te laten afwerken, wanneer je bijvoorbeeld je muur wilt verven. Behangklaar stucwerk is dan simpelweg niet voldoende voor een mooi resultaat.

Geld besparen? Vergelijk de offertes!

Zoals je hierboven kunt lezen, liggen de kosten van het behangklaar en sausklaar stuken vrij ver uit elkaar. Natuurlijk wil je zo min mogelijk geld betalen om jouw wand of wanden behangklaar of sausklaar te laten afwerken.

Om geld te besparen, raden wij je aan de kosten van diverse stukadoors met elkaar te vergelijken. Zeker als je een groot oppervlak wil laten afwerken, loont het om de goedkoopste stukadoor in de buurt in te huren. Door de goedkoopste stukadoor in te schakelen, kun je namelijk tientallen euro's besparen. Maar ook als je een kleiner oppervlak wil laten behandelen, loont het stukadoors met elkaar te vergelijken.

Offerte aanvragen!

Geef op onze website aan in welke regio je woont door je postcode of plaats in te vullen en zoek naar stukadoors bij jou in de buurt. Vervolgens kun je bij deze stukadoors offertes aanvragen voor het behangklaar of sausklaar stuken van een of meerdere wanden. Vergelijk de behangklaar of sausklaar tarieven van diverse experts met elkaar en je hebt in een mum van tijd de goedkoopste stukadoor in de buurt gevonden.

De beste en goedkoopste stukadoor inhuren voor jouw klus

Als je eenmaal de goedkoopste stukadoor hebt gevonden, dan probeert degene zo snel mogelijk contact op te nemen. Nu hoef je alleen nog een afspraak in te plannen om jouw wand of wanden sausklaar te laten stuken.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: