Wil je graag meer ruimte in huis, dan is het misschien interessant om een aanbouw aan huis te plaatsen. Een aanbouw aan huis kan de extra ruimte geven die je nodig hebt, daarnaast is extra ruimte altijd erg praktisch en hoeft je niet te verhuizen voor meer ruimte. 

In dit artikel gaan we dieper in op de volgende punten:

  • Verschil tussen aanbouw, opbouw en uitbouw.
  • Factoren die de prijs van een aanbouw aan huis bepalen.
  • Zelf plaatsen of uitbesteden.

Wil je specifiek voor jouw situatie de kosten weten van een aanbouw aan huis? Vraag dan aanbouw offertes aan bij aannemers uit de regio.

De kosten van een aanbouw aan huis

Wanneer je een huis met een aanbouw wilt, zal je eerst informatie moeten inwinnen voordat je concrete plannen kunt maken. Gelukkig bespreken we in dit artikel verschillende mogelijkheden van een aanbouw aan huis, die je helpen om een keuze te maken.

Verschil tussen aanbouw, opbouw en uitbouw

Voordat we verder ingaan op de verschillende mogelijkheden van een aanbouw aan huis, is het misschien eerst verstandig om de verschillen tussen een aanbouw, opbouw en uitbouw te bespreken.

  • Een aanbouw is een ruimte die aan het huis wordt gebouwd. Deze aanbouw staat in verbinding met het huis door middel van een deur.
  • Een opbouw is het plaatsen van een verdieping boven op een bestaande verdieping, hier wordt vaak voor gekozen wanneer een aanbouw of uitbouw niet kan worden toegepast. In ons artikel over de kosten van een opbouw kun je hier meer over lezen.
  • Een uitbouw is het uitbreiden van een bestaande ruimte, denk hierbij aan de keuken of woonkamer. Bij een uitbouw wordt de muur tussen het huis en de uitbouw opengebroken, waardoor er een grotere ruimte ontstaat.

Als consument moet je rekening houden met de volgende drie factoren die de kosten van een aanbouw aan huis beïnvloeden:

1. De grootte van de aanbouw

Voordat je een aanbouw aan huis laat plaatsen, zul je graag willen weten wat de kosten ongeveer zijn van de toekomstige aanbouw. De gemiddelde kosten van het plaatsen van een aanbouw variëren nogal. Het is wel zo dat grotere aanbouwen over het algemeen duurder zijn dan de kleinere varianten. Om een beter inzicht te krijgen in wat een aanbouw aan huis nu daadwerkelijk kost hebben we een aantal voorbeelden in een tabel gezet:

Type aanbouwKosten*
Kleine aanbouw aan huis De prijs voor een kleine aanbouw van om en nabij de 6 vierkante meter(m2), bedraagt ongeveer €15.000,-.
Middelgrote aanbouw aan huis  Een middelgrote aanbouw kost ongeveer €22.500,- De grootte van de aanbouw ligt dan ongeveer rond de 10 vierkante meter (m2).
Grote aanbouw aan huis De prijs van een aanbouw die een oppervlak heeft van 15 vierkante meter (m2), bedraagt ongeveer €30.000,-.

2. De stijl van de aanbouw

De prijs van de aanbouw aan huis hangt naast de grootte ook af van de stijl. De stijl van de aanbouw speelt namelijk een rol bij de kosten. We kunnen een aanbouw in drie verschillende stijlen onderscheiden: Standaard, Modern en Klassiek.

Veel mensen zullen ervoor kiezen om de aanbouw dezelfde stijl te geven als het huis, zodat de uitstraling van de woning het best behouden blijft. Naast de standaard stijl is het mogelijk om voor een klassieke of moderne stijl te kiezen. De standaard stijl is over het algemeen de voordeligste keuze, deze stijl voor je aanbouw kost gemiddeld gezien minder dan een aanbouw met een moderne of klassieke stijl.

3. Maatwerk of prefab

Wanneer je besloten hebt hoe groot de aanbouw en in welke stijl deze gebouwd moet gaan worden, ga je kijken naar het materiaal dat je gaat gebruiken. Bij het plaatsen van een aanbouw aan huis zijn er twee bekende materialen die vaak worden gebruikt. Zo heb je de keuze uit een prefab variant of een aanbouw op maat. De prefab versie is eigenlijk een kant-en-klare aanbouw die je in elkaar zet, de aanbouw op maat wordt steen voor steen gemetseld.

De goedkoopste aanbouw is de prefab variant. Dit komt omdat de aanbouw grotendeels al is geproduceerd en als het ware alleen in elkaar gezet moet worden. Hoewel een prefab aanbouw goedkoper is dan een aanbouw aan huis die steen-voor-steen wordt opgebouwd, heeft een prefab aanbouw ook zijn nadelen. Zo kan een prefab aanbouw niet altijd aan je specifieke wensen voldoen. Dit in tegenstelling tot een aanbouw die helemaal naar wens wordt ontworpen en opgebouwd.

Een andere mogelijkheid om kosten te besparen met het plaatsen van een aanbouw, is om een casco aanbouw te laten plaatsen. Bij een casco aanbouw wordt alleen de ruwbouw geplaatst en wordt de aanbouw niet compleet afgewerkt. Lees hier meer over in ons artikel: Wat kost een casco aanbouw?

Zelf een aanbouw aan huis plaatsen

Je kan er voor kiezen om zelf een aanbouw aan huis te plaatsen. Wanneer je het zelf doet bespaart je dat veel arbeidskosten. Je moet dan wel ervaring hebben in het aanleggen van een goede fundering en in het plaatsen van een aanbouw aan huis.
Het is namelijk een nauwkeurige klus wat niet iedereen zomaar kan uitvoeren. Bij een verkeerde manier van plaatsen kan de aanbouw bijvoorbeeld verzakken of warmte verliezen door een slechte isolering.

Wanneer je geen ervaring hebt met het plaatsen van een aanbouw, dan valt het aan te raden om de aanbouw aan huis uit te besteden aan aannemers die daarin gespecialiseerd zijn. Tegenover de kosten van de aannemer staat de garantie dat de aanbouw op de juiste manier wordt geplaatst. Een ander voordeel is dat wanneer er later problemen ontstaan, je kunt beroepen op de afgesproken garantie (zorg daarom dat je garantieafspraken maakt, wanneer je met een aannemer in zee gaat).

Zodra je ervan overtuigd bent dat je een aanbouw aan huis wilt plaatsen, kun je via onze website op zoek gaan naar aannemers die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van een aanbouw aan huis. Aannemers in jouw buurt zullen vervolgens contact met je opnemen om een offerte op maat te maken.

*Kosten en prijzen in dit artikel dienen alleen ter indicatie gebruikt te worden.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: