Wat kosten kunststof kozijnen?

#Kosten #Kozijnen #Dubbelglas #Kunststof kozijnen

In de meeste woningen in Nederland bestaan de kozijnen nog uit hout. Wat echter opvalt is dat in de wat nieuwere woningen, steeds vaker voor kunststof kozijnen gekozen wordt. Lees dit artikel om er achter te komen waarom er steeds meer gebruik wordt gemaakt van kunststof kozijnen. 

In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:

 • Waarom je kunststof kozijnen moet laten plaatsen
 • Welke soorten glas er zijn
 • Wat de kosten van kunststof kozijnen zijn

Het laten plaatsen van kunststof kozijnen kost tussen de €4.500,- en €17.000,-. Als je exact wilt weten wat het bij jou gaat kosten vraag dan meerdere offertes aan bij kozijnspecialisten bij jou in de buurt.

De kosten van het laten plaatsen van kunststof kozijnen

Waarom kunststof kozijnen?

Bij de keuze welk soort kozijn je wilt heb je drie keuzes. Namelijk houten, kunstof en aluminium kozijnen. Bij de meeste huizen in Nederland wordt nog gebruik gemaakt van houten kozijnen. De laatste jaren zien we dat kunststof kozijnen in opmars zijn.

Dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van het kunststof kozijn is niet voor niets. Er kleven veel voordelen aan het gebruik van kunststof kozijnen, ten opzichte van de twee andere materialen. De volgende voordelen zijn er bij het gebruik van kunststof kozijnen:

 • Goedkoopste variant
 • Weinig onderhoudskosten
 • Beter isolerend dan houten kozijnen
 • Lange levensduur
 • Is verkrijgbaar in verschillende kleuren

Levensduur

Kunststof kozijnen hebben een lange levensduur, oplopend tot maar liefst 50 jaar. Het grote voordeel is dat ze goed bestand zijn tegen de weersomstandigheden, en in tegenstelling tot de houten kozijnen, weinig tot geen onderhoud nodig is. Af en toe een sopje is al genoeg om de kwaliteit van de kozijnen te behouden. Hierdoor bespaar je op de lange termijn ook geld uit, omdat het bijvoorbeeld niet om de vijf jaar geverfd hoeft te worden.

Goed isolerend

Een extra reden om voor kunststof kozijnen te kiezen, is dat dit materiaal goed isoleert. Als je al je houten kozijnen vervangt in je woning voor kunststof kozijnen kan dit wel €250,- schelen op de energierekening op jaarbasis.

Soort glas

In het kozijn kun je kiezen uit verschillende soorten glas. Deze keuze bepaalt ook de prijs voor het laten plaatsen van een kunststof kozijn. De meest gekozen glassoort is HR++ glas. Dit glas heeft in de ruimte tussen de twee glasplaten, een edelgas in plaats van lucht. Hierdoor isoleert het glas beter dan normaal dubbelglas.

Soorten glas en de kosten

GlassoortGemiddelde kosten per m2*
Dubbel glas € 60
HR glas € 70
HR+ glas € 75
HR++ glas € 80
HR+++ glas € 125

* Prijs is inclusief Btw, arbeidskosten en materiaalkosten

Meer informatie over de soorten dubbelglas kun je hier vinden. De meest gekozen optie is de HR++ glassoort. Bij de overige kosten indicaties in het artikel, is er ook rekening mee gehouden, dat er HR++ glas in het kozijn is geplaatst.

Kosten kunststof kozijnen

Om een goed beeld te kunnen geven wat het laten plaatsen van een kunststof kozijn kost, zijn hieronder de veel voorkomende maten weergegeven. Er is onderscheid gemaakt tussen een vast raam en een draai/kiep raam. Een draai/kiep raam is namelijk duurder dan een vast raam.

Kosten laten plaatsen van een kunststof kozijn

Soort kozijnGemiddelde kosten*
Vast raam
30 x 30 € 70 - € 150
60 x 60 € 190 - € 220
100 x 100 € 310 - € 330
150 x 200 € 650 - € 730
Draai/kiep raam
60 x 60 € 330 - € 440
100 x 100 € 470 - € 500
120 x 180 € 730 - € 770

* Prijs is inclusief Btw, arbeidskosten en materiaalkosten

De kosten in dit overzicht zijn de aanschaf van het kozijn inclusief het glas. Daarnaast omvat dit kostenoverzicht ook de montage van het kozijn. De kosten zijn ter indicatie. De prijzen kunnen verschillen door bijvoorbeeld de toegankelijkheid van het kozijn.

Kosten vervangen kunststof kozijnen per woningtype

Aangezien je meestal al de kozijnen in je woning in één keer vervangt, staan hieronder per woningtype een indicatie hoeveel het gaat kosten om je hele woning te voorzien van kunststof kozijnen.

 • Appartement
  Het laten voorzien van een appartement met kunststof kozijnen, kost ongeveer tussen de €4.500,-. en €6.500,-.
 • Tussenwoning
  Het laten voorzien van een appartement met kunststof kozijnen, kost ongeveer tussen de €9.500,-. en €12.500,-.
 • Hoekwoning/2-onder-1 kap
  Het laten voorzien van een appartement met kunststof kozijnen, kost ongeveer tussen de €10.500,-. en €14.000,-.
 • Vrij staande woning
  Het laten voorzien van een appartement met kunststof kozijnen, kost ongeveer tussen de €14.500,-. en €17.000,-.

Zelf kunststof kozijnen plaatsen

Het plaatsen van een kunststof kozijn is een echte specialisten klus. Het is daarom ook niet aan te raden om zelf kunststof kozijnen te plaatsen. Het niet goed plaatsen van een kozijn kan namelijk tot gevolg hebben dat er scheuren ontstaan in de gevel of dat er te veel spanning op het glas komt te staan, hierdoor kan het glas breken. Huur daarom ook altijd een professional in om een kunststof kozijn te laten plaatsen.

Vergelijk kozijnspecialisten voor het laten plaatsen van kunststof kozijnen

Als je besluit om een kozijnspecialist in te schakelen is het verstandig om bij een paar bedrijven een offerte aan te vragen. Op deze manier kan je de kozijnspecialist kiezen die het beste bij jou past. Vraag via deze website gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij kozijnspecialisten bij jou in de buurt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: