Wat kost het vervangen van een bitumen dak?

#Kosten #Dakdekkers #Plat dak #Dakbedekking #Dak

Veel platte daken in Nederland hebben als dakbedekking bitumen. Bitumen dakbedekking gaat niet levenslang mee en zal dus na een bepaalde tijd moeten worden vervangen. Kom er in dit artikel achter wat bitumen precies is en hoeveel het kost om een bitumen dak te vervangen.

In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:

 • Wat bitumen is
 • Hoe bitumen dakbedekking wordt gelegd
 • Wat de kosten zijn van het plaatsen van bitumen dakbedekking

Het laten vervangen van een bitumen dak kost ongeveer tussen de €1.250,- en €2.000,-. Als je exact wilt weten wat het vervangen van jouw dak gaat kosten vraag dan meerdere offertes aan bij dakdekkers bij jou in de buurt.

De kosten van het vervangen van een bitumen dak

Wat is bitumen

Bitumen wordt veel gebruikt als dakbedekking op een plat dak. In Nederland zijn de meeste platte daken bedekt met bitumen. Het wordt gekozen omdat het een betaalbare en gemakkelijk te verwerken dakbedekking is. Bitumen dakbedekking wordt ook wel dakleer genoemd.

Bitumen ontstaat bij de productie van ruwe olie waardoor bitumen de geschikte eigenschappen heeft om te dienen als dakbedekking voor een plat dak of het bedekken van bijvoorbeeld een dakkapel.

Levensduur

Een bitumen dak heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar. Let er wel op dat je deze 25 jaar alleen redt als je de dakbedekking goed onderhoudt.

Voordelen bitumen dakbedekking

Zoals eerder beschreven ontstaat bitumen bij de productie van ruwe olie. Bitumen heeft hierdoor enkele eigenschappen die goed van pas komen om te dienen als dakbedekking. Bitumen dakbedekking heeft de volgende voordelen:

 • Sterk materiaal
 • Waterdicht
 • Bestand tegen chemische stoffen
 • Goede kleefkracht

Ook een voordeel van bitumen, waardoor het veel gebruikt wordt als dakbedekking, is dat het relatief goedkoop is. Andere duurdere alternatieven zijn EPDM en PVC. Deze alternatieven hebben dan wel weer een langere levensduur.

Nadelen bitumen dakbedekking

Een bitumen dak heeft natuurlijk ook nadelen. In vergelijking met de andere alternatieven voor dakbedekking heeft bitumen de volgende nadelen:

 • Slechte UV bestendigheid
 • Relatief korte levensduur
 • Niet elastisch, wordt hard bij vorst en zacht bij hitte

Om deze nadelen weg te werken zijn in de afgelopen jaren 2 andere nieuwere soorten bitumen ontwikkeld die deze nadelen wegwerken. Dit zijn de varianten APP en SBS.

Varianten bitumen dakbedekking

Er zijn 2 soorten bitumen dakbedekking. Als eerste APP. APP staat voor Atactisch PolyPropyleen. De bitumen wordt verwerkt met elastische kunststof, hierdoor wordt het bitumen dak sterker en soepeler. Het is hierdoor ook beter bestand tegen vorst en hitte.

Als tweede is er de variant SBS. SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen. De bitumen wordt bij deze variant verwerkt met een kunstmatig rubber. Hierdoor wordt de bitumen dakbedekking soepeler en krijgt het een nog grotere kleefkracht.

Plaatsing bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking wordt aangebracht op een plat dak door middel van een brander. De bitumen wordt in banen op het dak gelegd. Hierna wordt de onderkant van de bitumen dakbedekking verwarmd waardoor de bitumen aan het dak smelt.

Kosten bitumen dakbedekking

Een belangrijke vraag die je kunt stellen is hoeveel het eigenlijk kost om een bitumen dak te vervangen. Bij de kostenindicatie is er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende manieren van het aanbrengen van de bitumen dakbedekking. Als eerste kan de nieuwe bitumen dakbedekking over de oude dakbedekking worden aangebracht. Een duurdere optie is om eerst de oude dakbedekking volledig te verwijderen en dan pas de nieuwe dakbedekking aan te brengen.

Kosten bitumen dakbedekking per vierkante meter

Het laten vervangen van een bitumen dak kost ongeveer tussen de € 45,- en € 85,- per m2.

Methode aanbrengen bitumenGemiddelde kosten per m2*
Nieuwe bitumen over oude dakbedekking € 45 - € 55
Verwijderen oude dakbedekking en plaatsen nieuwe bitumen dakbedekking € 75 - € 85

* Prijs is inclusief Btw, arbeidskosten en materiaalkosten

Kosten bitumen dakbedekking voor een gemiddeld dakoppervlakte

Om een beter idee te geven wat de totale kosten zijn voor het laten vervangen van bitumen dakbedekking zijn de kosten hieronder gegeven voor een gemiddeld dak oppervlakte in Nederland. Dit betreft een plat dak van ongeveer 25 vierkante meter.

 • Het laten vervangen van bitumen dakbedekking over de oude dakbedekking kost ongeveer € 1.250,-.
 • Het laten verwijderen van de oude dakbedekking en plaatsen nieuwe bitumen dakbedekking kost ongeveer € 2.000,-.

Alternatieven bitumen dakbedekking

Bitumen wordt voornamelijk gebruikt als dakbedekking op platte daken. Er zijn ook twee alternatieven die gebruikt kunnen worden in plaats van de bitumen dakbedekking. Deze twee soorten zijn EPDM en PVS.

 • EPDM

  EPDM is gemaakt van synthetisch rubber. Het kan geheel op maat worden gemaakt waardoor er minder kans is op lekkage. EPDM is in aanschaf duurder dan bitumen, het heeft echter wel een langere levensduur.
 • PVC

  PVC is een dakbedekking van kunststof. Een voordeel ten opzichte van bitumen is dat PVC wortelbestendig is. Het kan hierdoor bijvoorbeeld dienen als onderlaag voor een groen dak.

Zelf bitumen dakbedekking vervangen

Zelf een bitumen dak vervangen is mogelijk maar het vergt wel enige kennis. Het is ook zeer belangrijk dat het goed wordt aangebracht. Een lekkage kan namelijk grote gevolgen hebben voor de onderliggende constructie als er een lekkage ontstaat door slecht gelegde bitumen dakbedekking. Ben je niet zeker van je eigen kwaliteiten schakel dan een professionele dakdekker in.

Vergelijk dakdekkers voor het vervangen van bitumen dakbedekking

De kosten in dit artikel zijn slechts ter indicatie. Hoe meer vierkante meter er bedekt moet worden hoe lager de prijs per vierkante meter wordt. Ook de moeilijkheidsgraad van het te bedekken oppervlakte bepaalt de prijs. Als je exact wilt weten wat het gaat kosten om bij jou bitumen dakbedekking te laten leggen vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij dakdekkers bij jou in de buurt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief: